Coalitiepartij SPD houdt optie open om Merkel te horen over het afluisterschandaal
NOS Nieuws

Merkel verder onder druk in afluisterschandaal

Bondskanselier Merkel komt steeds meer onder vuur te liggen in het afluisterschandaal rond de Duitse geheime dienst (BND). De oppositie dreigt met een rechtszaak en een aantal partijen wil dat Merkel zich persoonlijk verantwoordt in het parlement.

De Groenen vinden dat Merkel moet worden gehoord door de parlementaire commissie die het NSA-afluisterschandaal onderzoekt. Ook coalitiepartner SPD houdt die optie open. "Zij draagt de politieke eindverantwoordelijkheid", zei SPD-vice-partijvoorzitter Ralf Stegner.

Frankrijk afgeluisterd

De partijen willen dat Merkel duidelijkheid geeft over de berichten dat de BND de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft geholpen bij spionage. Zo zou de BND de NSA hebben geassisteerd bij het bespioneren van het Franse presidentieel paleis en de Europese Commissie.

De partij van Merkel, de CDU, wil daar voorlopig niets van weten. Patrick Sensburg, lid van de Bondsdag voor de CDU, ziet geen reden om af te wijken van de planning. Deze week staat de ondervraging van vier medewerkers van de BND op het programma.

Messen geslepen

De oppositie slijpt de messen in aanloop naar die hoorzitting achter gesloten deuren. De oppositiepartijen dreigen met een rechtszaak als er niet snel opheldering komt. De Groenen willen weten op welke trefwoorden er is gespioneerd. Dat zou duidelijkheid kunnen verschaffen over wie er bespioneerd werd.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), staat onder druk. Hij was ten tijde van de spionage chef van Merkels ministerie, het Kanzleramt. Dat is een belangrijke functie met veel politieke invloed en macht. Eerder heeft hij al gezegd dat hij niet was geïnformeerd over de hulp die de BND de NSA heeft gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl