1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Alle partijen zeggen: wij maken de beste keuzes

Alle partijen blij met doorrekeningen CPB

Alle partijen die hun verkiezingsplannen hebben laten doorrekenen door het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving zijn enthousiast over de uitkomsten. Zonder uitzondering vinden ze dat blijkt dat ze de juiste keuzes maken. Ook al lopen die plannen ver uiteen.

CDA-leider Buma ziet zijn eigen verwachting bevestigd dat de plannen van zijn partij goed zijn voor de zorg en gezinnen. "Gezinnen hebben het moeilijk, er is veel onzekerheid omdat veel kostwinners zijn aangewezen op een flexbaan. Wij willen de zekerheid weer terugbrengen in de samenleving."

Bij de VVD gaan vooral werkenden erop vooruit, mensen met een uitkering raken koopkracht kwijt. Volgens Kamerlid Harbers is dat een bewuste keuze om de overgang van een uitkering naar een baan weer aantrekkelijk te maken. "Zodat je ziet dat je er echt op vooruit gaat."

Kromgetrokken

Volgens de SP bevestigt het CPB haar stelling dat niet alleen met bot bezuinigen de begroting op orde kan worden gebracht. De SP verhoogt de lonen en verlaagt de huren en de BTW. "Wij trekken recht wat hoofdzakelijk onder verantwoordelijkheid van de VVD is kromgetrokken", zegt lijsttrekker Roemer. Hij wijst er ook op dat de koopkracht bij de SP meer toeneemt dan bij de meeste andere partijen.

PvdA-Kamerlid Nijboer heeft vooral gekeken naar de resultaten van coalitiegenoot VVD. Volgens hem laten die duidelijk zien hoe Nederland eruit had gezien als de PvdA geen regeringsverantwoordelijkheid had genomen. "Lagere uitkeringen, hogere werkloosheid en meer ongelijkheid." In de plannen van zijn partij kan iedereen een vaste baan, een fatsoenlijk salaris en een zeker pensioen krijgen. "De doorrekening laat zien dat dat kan."

D66-leider Pechtold vindt dat de doorrekeningen bewijzen dat zijn partij "ambitieus en realistisch" is. D66 investeert vooral in onderwijs, een onderwerp dat volgens Pechtold "ongelofelijk belangrijk" is. "Zaken als zorg, werk en pensioen hangen allemaal samen met de vraag: kan je je kansen in het begin van je carrière pakken?"

Solidariteit terug

GroenLinks beklemtoont vooral dat die partij het beste scoort op het terrein van duurzaamheid. De afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs worden ruimschoots gehaald. Maar ook de inkomensongelijkheid wordt kleiner. "Wij brengen de solidariteit terug", zegt partijleider Klaver.

Ook de ChristenUnie is blij met de resultaten op het gebied van het milieu. De partij zet in op een snellere overgang naar schone energie en dat leidt tot een halvering van de uitstoot van broeikasgassen. "We hebben keuzes gemaakt die goed zijn voor Gods schepping", reageert lijsttrekker Segers. Ook gezinnen en de krijgsmacht gaan er bij de ChristenUnie op vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl