Autorijden duurder maken lijkt tot minder files te leiden, maar het beperkt mensen wel in hun banenkeuze
NOS NieuwsAangepast

Grote verschillen bij plannen voor files, natuur en milieu

Als het gaat om de aanpak van files, het terugdringen van schadelijke uitstoot of bijvoorbeeld groei en bloei van de natuur in Nederland, bestaan er flinke verschillen in de verkiezingsprogramma's van politieke partijen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL vergeleek (.pdf) de programma's van VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Vrijzinnige Partij.

Files

Alle onderzochte partijen willen het aantal files verminderen door autorijden duurder te maken, op de VVD na. Tegelijkertijd willen de partijen minder geld besteden aan nieuwe wegen en moet er meer geld beschikbaar komen om het openbaar vervoer te verbeteren. Ook het gebruik van de fiets moet worden gestimuleerd.

Die aanpak leidt volgens het planbureau tot een sterke afname van de files en een lagere CO2-uitstoot. Tegelijkertijd zullen mensen minder ver willen reizen voor een baan.

De VVD wil als enige partij meer geld steken in de aanleg en verbetering van wegen. Dat zou leiden tot een kleinere afname van de files ten opzichte van de plannen van de andere partijen. Maar mensen zijn wel vaker bereid om verder weg een baan te accepteren.

Biodiversiteit

Volgens de plannen van de VVD en de Vrijzinnige Partij zal de veestapel niet slinken. Bij de andere vijf onderzochte partijen zal dat wel gebeuren, om op die manier bijvoorbeeld de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen te verminderen. De partijen willen allemaal dat natuur en landbouw meer hand in hand gaan. D66 en GroenLinks maken het meeste geld vrij voor de natuur. Ook als het gaat om een grotere biodiversiteit scoren die partijen het beste.

Energie

Om de overgang naar het gebruik van schonere energie te bevorderen, zijn vooral GroenLinks, D66 en de ChristenUnie bereid om extra geld uit te trekken. Als het beleid van die partijen, en in iets mindere mate de plannen van PvdA en SP, wordt uitgevoerd zal dat ook leiden tot een sterke daling van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarvoor willen die partijen ook meer investeren in energiebesparing en duurzame energie. Alle partijen nemen maatregelen die zullen leiden tot het sluiten van kolencentrales, behalve de VVD.

Kosten

De kosten van de verschillende maatregelen variëren flink. De VVD-plannen op deze thema's kosten zo'n half miljard extra. GroenLinks heeft ruim 16 miljard euro gereserveerd om de plannen uit te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl