Moeder en dochter Omroep Brabant

Social media kunnen voor mooie dingen zorgen. Zo hebben afgelopen week vijftien mensen aangeboden hun nier te doneren aan een doodzieke vrouw uit Breda. De vrouw kreeg de reacties na een emotionele oproep van haar dochter op Facebook.

Donita legde in het filmpje uit dat haar moeder een bloedgroep heeft die niet veel voorkomt en dat ze dringend een nieuwe nier nodig heeft. Haar moeder gaat momenteel vier dagen per week voor dialyse naar het ziekenhuis. Haar bericht is honderden keren gedeeld op Facebook en leidde tot veel mogelijke donoren.

De video van Donita

Jeugdscheidsrechter Tarrino Boekhoudt drukt onbehoorlijk gedrag tijdens het voetballen wel op een hele speciale manier de kop in. Op een positieve manier. Boekhoudt, arbiter bij de Haagse club Quick Steps, spreekt na iedere wedstrijd spelers en ouders toe. Beelden van één van deze 'sessies' zijn op internet gezet en viral gegaan. 

"Ik wil mijn complimenten geven aan de ouders voor hun aanwezigheid", is te horen in de kleedkamer van de tegenstander. "Heel goed gedaan, dankjewel. Geen op- of aanmerkingen, geen commentaar op de wedstrijdleiding. Heel goed. Verder wil ik mijn complimenten geven aan de spelers."

De scheidsrechter is wel verrast over de publiciteit die hij nu krijgt. "Het is totaal onverwacht. Je doet iets wat voor jou normaal is, standaard, en dan ineens krijgt het zoveel aandacht. Normaal lees je het even terug in een voetbalverslagje, maar nooit zo groot."

Cashen voor kassenbouwers

En het zijn gouden tijden voor Nederlandse kassenbouwers. Ze hebben het zo druk dat ze het werk nauwelijks aankunnen. Na jaren van malaise en een reeks faillissementen in de branche is dit goed nieuws voor de overgebleven bedrijven. In Nederland worden dit jaar op zo'n 200 hectare (ongeveer 300 voetbalvelden) nieuwe kassen gebouwd.

"Wij hebben het nog nooit meegemaakt dat we in februari al tot na de zomer compleet vol zitten", zei directielid Maik Voorwinden van de Voorwinden Groep, één van de grootste kassenbouwers van Nederland. "Het aantal opdrachten is echt heel hard gestegen. Tijdens de mindere jaren bouwden we veel in het buitenland, maar nu is er ook in Nederland weer volop werk."

nos

Mondriaan in tweedehandswinkel?

Het was ook een goede week voor Mohamed: goede kans dat hij binnenkort rijk wordt. Hij ontdekte bij toeval een werk, dat misschien wel van Piet Mondriaan is, tussen tweedehands spullen. 

Het schilderij is een pastel met een hangende zonnebloem erop. Het werd toevallig gevonden tussen allerlei afgedankte spullen. "Ik ben zo blij", zei Mohamed tegen de regionale omroep NH. "Blij dat ik iets moois en bijzonders heb gevonden." Zijn collega Mariëtte Hoeve deelde dat gevoel. "Ik heb eurotekens in mijn ogen. Ik ben blij en opgewonden. Geweldig dat dit gebeurt." 

Het stuk wordt op zaterdag 25 februari geveild.

Mogelijk echte Mondriaan gevonden in kringloopwinkel

En goed nieuws voor Freek Vonk: de tv-bioloog mag dit weekend naar huis. Vonk werd vorige week gebeten door een haai voor de kust van de Bahama's. Hij werd naar een ziekenhuis in Miami gebracht en ging drie uur onder het mes. Inmiddels gaat het weer goed met hem. Volgens de chirurg zien zijn hechtingen er goed uit en zijn er geen infecties. 

Bioloog Freek Vonk laat de hechtingen in zijn bovenarm zien Freek Vonk / Facebook

Nog meer goed nieuws...

Bij een stalbrand in Limburg zijn honderden geiten aan de dood ontsnapt, meldt 1Limburg. De beesten werden door hulpdiensten en de eigenaar naar buiten gejaagd, het land op. 

Geiten gered bij stalbrand in Limburg

En een 92-jarige Palestijn is voor de dertiende keer vader geworden. De man, Mahmoud al-Adam, heeft de baby Tamara genoemd en spreekt tegen al-Arabiya van een geschenk van God. "Ik heb nu acht dochters en vijf zoons", zegt Adam. "Het was een grote verrassing om op deze leeftijd nog een kind te krijgen, maar God heeft het zo gewild." 

Obama heeft de tijd van zijn leven op de Britse Maagdeneilanden. Hij is te gast bij de Britse steenrijke topondernemer Richard Branson op diens privé-eiland. Branson daagde Obama uit voor een wedstrijdje kitesurfen. Obama bracht het er goed vanaf, erkende de Virgin-baas. 

Obama gaat op vakantie kitesurf-uitdaging aan

Energie

En energiebedrijf Nuon gaat op grote schaal zonneparken bouwen op plaatsen waar ook windparken komen. Het is voor het eerst dat deze twee energievormen op die manier worden gecombineerd. Dat levert volgens Nuon veel voordelen op.

Ook nog goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat krijgt een groot investeringsfonds voor leningen (risicokapitaal), garanties, exportkredietverzekeringen en internationale projectfinancieringen waarvoor bedrijven niet bij een gewone bank terechtkunnen.

Drone redt vluchtelingen

Een groep Nederlandse techneuten vindt het hoog tijd worden dat de drone positief in het nieuws komt. Daarom hebben ze een 'reddingsdrone' ontwikkeld die zelfstandig honderden kilometers aflegt om op zee bootvluchtelingen te zoeken. Als de drone eenmaal vluchtelingen heeft gevonden, dan kan het ding een zelfopblaasbare reddingsboei laten vallen.

Het is een idee van Patrique Zaman (30): "Ik zag al die problemen met mensen op zee. Ik wilde gewoon iets doen. Toen kreeg ik een huisgenoot uit Syrië die ook zo'n bootreis had meegemaakt, een traumatische ervaring. Tijdens de ontwikkeling van de reddingsdrone bleek hij een goed klankbord." 

En er was ook nog opmerkelijk nieuws...

Zo hebben Britse wetenschappers onderzocht hoe vrouwen het beste kunnen dansen. Wat bleek? Figuurtjes die de heupen flink heen en weer lieten gaan werden als aantrekkelijk beoordeeld. Asymmetrisch bewegingen van armen en benen werden ook op prijs gesteld, mits niet te wild natuurlijk.

En 500 familieleden op een foto krijgen? Dat lukte een Chinese fotograaf. De fotograaf koos voor een foto vanuit de lucht, gemaakt met een drone.

De voorouders van de familie Ren startten 850 jaar geleden een gezin in een dorpje in het oosten van China, waar nu nog steeds afstammelingen wonen. Een aantal van hen besloot de stamboom van de familie nieuw leven in te blazen en kwam na twee jaar onderzoek uit op ten minste 2000 levende afstammelingen, verdeeld over zeven generaties. 

De fotograaf maakte de foto met een drone Facebook

STER reclame