Na de wedstrijd in de kleedkamer van de tegenstander
NOS NieuwsAangepast

Voetballertjes motiveren lukt 'dankzij een imponerende baard'

Een bekend beeld op het voetbalveld: kinderen die zich onbehoorlijk gedragen en ouders die zich bemoeien met het verloop van de wedstrijd. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn om dit soort gedrag de kop in te drukken, vindt jeugdscheidsrechter Tarrino Boekhoudt. Maar dan wel op een positieve manier.

Boekhoudt, arbiter bij de Haagse club Quick Steps, spreekt na iedere wedstrijd spelers en ouders toe. Beelden van één van deze 'sessies' zijn op internet gezet en viral gegaan.

"Ik wil mijn complimenten geven aan de ouders voor hun aanwezigheid", is te horen in de kleedkamer van de tegenstander. "Heel goed gedaan, dankjewel. Geen op- of aanmerkingen, geen commentaar op de wedstrijdleiding. Heel goed. Verder wil ik mijn complimenten geven aan de spelers."

"Ik doe dit nu al 2,5 jaar", zegt Boekhoudt in het NOS Radio 1 Journaal. "Na elke wedstrijd die ik voorsta of begeleid." Het begon in de tijd dat hij trainer was en zag dat veel jongetjes bang waren om te falen in de ogen van hun ouders of leeftijdsgenoten. Boekhoudt trok zich dat aan en wilde die negativiteit doorbreken. "En dit is dan de manier om dat te doen."

Boekhoudt legt uit waarom het zo belangrijk is om ook de ouders er bij te betrekken. "Die zijn onderdeel van het spel en ik denk dat hun gedrag de meeste indruk maakt op die jongens. Je hebt ook altijd te maken met ouders die net iets te prestatiegericht zijn, dat ze het kind niet meer zien." Hij hoopt dat ze door de positieve nabespreking inzien dat ze plezier kunnen hebben in hun kind en het spel en dat ze gewoon genieten van hun vrije zaterdag.

Aan het einde van het filmpje krijgt Boekhoudt applaus. Dat gebeurt meestal, zegt hij. "Maar ik ben net zo blij met een handdruk en een schouderklop en daarna ga ik weer verder met mijn zaterdag, want vaak moet ik nog een keer fluiten of zelf voetballen."

Ik ben 1,93, ik weeg rond de 100 kilo en ik heb best wel een imponerende baard.

Scheidsrechter Tarrino Boekhoudt

De scheidsrechter is wel verrast over de publiciteit die hij nu krijgt. "Het is totaal onverwacht. Je doet iets wat voor jou normaal is, standaard, en dan ineens krijgt het zoveel aandacht. Normaal lees je het even terug in een voetbalverslagje, maar nooit zo groot."

Raadt Boekhoudt andere scheidsrechters zijn manier van werken aan? "Dat is me nu al een paar keer gevraagd. En mijn antwoord blijft hetzelfde: het moet voor jou werken en het moet niet gemaakt overkomen."

Hij denkt wel te weten waarom het bij hem wel overkomt. "Misschien omdat je niet makkelijk om me heen kunt. Ik ben 1,93, ik weeg rond de 100 kilo en ik heb best wel een imponerende baard", lacht hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl