Nederlandse kassen op zonne-energie en zeewater in Australië
NOS Nieuws

Gouden tijden voor de Nederlandse kassenbouwers

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

Nederlandse kassenbouwers hebben het zo druk dat ze het werk nauwelijks aankunnen. Na jaren van malaise en een reeks faillissementen in de branche beleven de overgebleven bedrijven gouden tijden. In Nederland worden dit jaar op zo'n 200 hectare (ongeveer 300 voetbalvelden) nieuwe kassen gebouwd.

"Wij hebben het nog nooit meegemaakt dat we in februari al tot na de zomer compleet vol zitten", zegt directielid Maik Voorwinden van de Voorwinden Groep, één van de grootste kassenbouwers van Nederland. "Het aantal opdrachten is echt heel hard gestegen. Tijdens de mindere jaren bouwden we veel in het buitenland, maar nu is er ook in Nederland weer volop werk."

De stevige groei komt onder meer omdat de tuinbouwsector na wat mindere jaren weer meer groenten en bloemen verkoopt. De crisis maar ook de handelsboycot met Rusland, waardoor ze niet meer mochten exporteren naar Rusland, heeft er de afgelopen jaren ingehakt. Inmiddels krijgen de kwekers weer hogere prijzen voor hun producten en zijn er ook nieuwe markten gevonden als alternatief voor Rusland.

Het is een groot probleem om genoeg personeel te vinden.

Maik Voorwinden, Voorwinden Groep

Dus is er ook weer geld om te investeren. Sommige kwekers laten oude kassen vervangen, anderen breiden uit. Zoals bij Agro Care in het Noord-Hollandse Middenmeer. Daar bouwt de Voorwinden Groep twee nieuwe kassen van tien hectare per stuk.

"Het is een groot probleem om genoeg personeel te vinden", zegt Maik Voorwinden. "Het gaat toch om werk waarbij de praktijkervaring heel belangrijk is. En dat is een beperkte groep. We hebben ook projecten in de Verenigde Staten bijvoorbeeld waar onze mensen aanwezig moeten zijn. Ze vliegen heen en weer."

Ook bij bouwer Havecon in Bleijswijk knalt de omzet omhoog. Vorig jaar steeg die met zo'n 20 procent naar 70 miljoen euro. Over dit jaar verwacht directeur Henk Verbakel opnieuw een stijging van zo'n 10 tot 20 procent. "Nee verkopen is moeilijk, maar soms moet je wel. En vaste klanten vragen we om de investering naar later dit jaar door te schuiven."

Trump-effect

Al die extra omzet leidt volgens Verbakel niet automatisch tot meer winst. "De inkoopprijzen zijn flink aan het stijgen. Aluminium, staal, zink, het is allemaal flink duurder geworden. Deels omdat de vraag toeneemt omdat we uit de crisis zijn, maar er is ook een Trump-effect. Sinds zijn verkiezing is de dollar gestegen en in onze branche worden de grondstoffen allemaal in dollars afgerekend."

Doorberekenen aan de klant is niet altijd mogelijk, stelt Verbakel. "Het is lastig om offertes te maken omdat de dollar een beetje onzeker is. Hij schommelt nogal. Een offerte kan dus achterhaald zijn, maar je zit er dan wel aan vast."

Buitenland

Ook kassenbouwer Van der Hoeven uit Den Hoorn ziet de markt flink aantrekken. "Wij bouwen vooral kassen in het buitenland", zegt directeur Peter Spaans. "In heel veel landen waar het tot voor kort ondenkbaar was dat ze er tomaten zouden kweken, is dat nu dankzij de technologie wel mogelijk."

Als voorbeeld noemt Spaans de kassen van Sundrop Farms in Australië. "Daar hebben we een kas gebouwd die volledig draait op schone energie, namelijk op zonne-energie en zeewater. Dat is Nederlandse technologie die we nu kunnen exporteren. We zitten inmiddels in allerlei landen, Kazachstan, Japan, maar ook in de buurt in Duitsland of Frankrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl