Op de baan waar Sven Kramer volgend jaar olympisch kampioen wil worden, heeft hij nu alvast met overmacht zijn achtste wereldtitel op de 5.000 meter veroverd.

WK afstanden: 5.000 meter (mannen) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de WK afstanden in Gangneung rekende Kramer in een man-tegen-man-gevecht af met Jorrit Bergsma. Dat deed hij ook nog in een wereldrecord op zeeniveau: 6.06,82. Die tijd stond op 6.09,65.

Bergsma reed na Kramer naar het zilver (6.09,33). Het brons was voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael in 6.11,67.

Man-tegen-man

Het was een boeiend gevecht tussen de twee Nederlanders. Tot 3.000 meter reden Bergsma en Kramer zij aan zij. Maar vier ronden voor het einde begon Kramer te versnellen, waarna Bergsma moest passen. Op de snelle baan in Gangneung klokte Kramer vervolgens de zevende tijd ooit gereden.

"Het ging heel goed, hier ben ik heel blij mee", aldus de Fries na afloop. "Ik had het gevoel dat ik macht in mijn slag had. Met nog vier, vijf ronden te gaan dacht ik: nu moet ik gas geven."

Snelle tijden 

Kramer is vooral tevreden over het gevoel dat hij overhield aan zijn rit. En niet perse aan zijn snelle tijd. "Het geeft wel een beetje een vertekenend beeld. Je hebt natuurlijk gewoon wind in de rug", zegt Kramer, die daarbij doelt op de windblazers die in de Zuid-Koreaanse ijshal hangen.

Voordat Kramer aan de bak moest, zette Peter Michael een scherpe tijd neer: 6.11,67. Douwe de Vries reed vierde tijd: 6.13,70. Dat betekende een persoonlijk record voor de ploeggenoot van Kramer. 

Ted-Jan Bloemen, winnaar van de laatste wereldbeker in Berlijn, probeerde in de slotrit ook nog om in de buurt van de medailles te komen. Hij startte voortvarend, maar stortte vervolgens in. De Nederlander die sinds 2014 uitkomt voor Canada moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

STER reclame