Ireen Wüst heeft haar wereldtitel op de 3.000 meter na vier jaar weer terug. In Gangneung klokte ze 3.59,05 en daarmee versloeg ze titelverdedigster Martina Sáblíková, die de afgelopen twee WK's het goud voor de neus van de regerend olympisch kampioene wegkaapte.

WK afstanden: 3.000 meter (vrouwen) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dit keer was het omgekeerd: de Tsjechische reed naar het zilver in 3.59,65. Antoinette de Jong greep het brons (4.01,99).

Het is het derde WK-goud voor Wüst op de 3.000 meter. In 2013, ook een pre-olympisch jaar, won ze de drie kilometer voor het laatst. Het jaar daarna pakte ze olympisch goud in Sotsji. De afgelopen twee jaar werd Wüst tweede achter Sáblíková.

Lang wachten

Wüst kwam al vroeg in actie. Ze ging agressief van start en hield dat lang vol, maar moest in de laatste ronden toch wat toegeven. In tegenstelling tot Sáblíková, die traditioneel langzamer begint maar minder instort als de finish nadert. Maar dit keer startte de Tsjechische ook sneller dan normaal.

"Vooraf was ik best wel zenuwachtig", gaf de Brabantse toe. "Maar ook na mijn rit bleef ik wel nerveus. Het was echt spannend, zeker tijdens die rit van Sáblíková. Ik durfde eigenlijk niet te kijken. Maar nu ga ik van dit feestje genieten."

Yvonne Nauta eindigde als vijfde. De Friezin zette in de eerste rit van de drie kilometer een tijd neer, en die viel niet tegen. Nauta klokte 4.02,56: een persoonlijk record.

STER reclame