anp

Leden van stembureaus in ons land worden nauwelijks onderzocht of gescreend. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder grote en kleine gemeenten.

De gemeenten die BNR sprak geven aan geen Verklaring omtrent gedrag te vragen. Ook doen ze geen onderzoek naar de achtergrond van leden van stembureaus. 

Volgens de Kiesraad zijn gemeenten in eerste instantie verantwoordelijk voor het goed verlopen van het stemmen en het tellen. In de Kieswet staat dat leden van een stembureau minimaal achttien jaar moeten zijn. Ze moeten verder een korte cursus volgen.  

Handmatig

Minister Plasterk besloot vorige week dat alle stemmen bij de verkiezingen op 15 maart handmatig moeten worden geteld. Het kabinet ging daartoe over nadat RTL Nieuws meldde dat de verkiezingsuitslag makkelijk te hacken is. Het systeem waarmee de stemmen geteld worden is volgens beveiligingsexperts zo lek als een mandje.

De Tweede Kamer en minister Plasterk praten vanmorgen over de situatie. Gemeenten lieten dit weekend weten problemen te verwachten bij het handmatig tellen van de stemmen; er zullen meer middelen en mankracht nodig zijn.

De SP zal in het debat pleiten voor meer regels over wie in de stembureaus de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen tellen.

SP-Kamerlid Van Raak tegen BNR: "Het is fantastisch dat mensen dit vrijwillig doen, maar er zijn grote verschillen tussen gemeentes. Ik vind het een nationale verantwoordelijkheid dat gecontroleerd wordt of mensen wel deugen. Iemand met een fraude-verleden zou daar niet moeten staan."

Plasterk laat uitslag maart volledig tellen, 'hacken uitgesloten'

STER reclame