Een vroege stemmer voor de Provinciale Statenverkiezing bij een stemlokaal in Leiden
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten zien problemen bij handmatig vaststellen verkiezingsuitslag

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo snel mogelijk met minister Plasterk overleggen over de problemen die gemeenten voorzien nu de verkiezingsuitslagen volledig met de hand moeten worden geteld. De VNG denkt dat er veel extra mensen en geld nodig zijn en betwijfelt of de voorlopige uitslag op de avond zelf bekend zal zijn.

Plasterk maakte woensdag bekend dat de software waarmee al acht jaar de uitslag wordt berekend niet meer gebruikt zal worden.

Hij deed dat nadat RTL had bericht dat de uitslag makkelijk te hacken is. Hackers zouden het systeem kunnen overnemen en partijen meer of minder zetels kunnen geven. Om elk risico uit te sluiten, besloot het kabinet dat alles handmatig moet.

Jammer

In een brief waarvan de strekking bij de NOS bekend is, zegt de VNG begrip te hebben voor Plasterks besluit, maar het ook jammer te vinden dat ze niet geraadpleegd is. De VNG erkent dat betrouwbaarheid voorop moet staan, maar betreurt dat er geen alternatieven besproken zijn om het risico van hacken uit te sluiten.

Het handmatige tellen levert waarschijnlijk het meeste werk op in de grote gemeenten met de meeste stembureaus. Utrecht en Eindhoven laten al weten dat ze meer mensen nodig hebben om te tellen, en meer geld.

Een woordvoerder van minister Plasterk laat weten dat er al contact is met gemeenten en Kiesraad en dat men nog deze week om de tafel zal zitten. Daarbij staat wat Binnenlandse Zaken betreft vast dat alle "deadlines uit de kieswet gehaald zullen moeten worden". "Er zal serieus gekeken moeten worden of daarbij meer mensen of middelen nodig zijn", aldus de woordvoerder. De voorlopige uitslag op de avond zelf komt volgens Binnenlandse Zaken niet later dan normaal. "De handmatig getelde stemmen werden voor de voorlopige uitslag altijd al telefonisch doorgegeven, dat zal niet anders zijn dan anders".

Plasterk laat uitslag maart volledig tellen, 'hacken uitgesloten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl