Stemmen tellen op de grond
NOS NieuwsAangepast

Uitslag verkiezingen 15 maart volledig handmatig geteld

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart wordt de uitslag volledig met de hand geteld. Dat schrijft minister Plasterk aan de Kamer. De software waarmee al acht jaar de uitslag wordt berekend wordt dus niet meer gebruikt.

Plasterk wil dat iedereen in Nederland zeker weet "dat die uitslag ook echt de uitslag is". Met deze maatregel denkt de minister dat hacken is uitgesloten.

Lek

Het kabinet komt met het besluit nadat RTL Nieuws deze week meldde dat het systeem waarmee in Nederland stemmen worden gesteld en de verkiezingsuitslag wordt berekend zo lek is als een mandje. Hackers zouden het kunnen overnemen en partijen meer of minder zetels geven.

Minister Plasterk geeft aan dat nu er internationaal aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de Russen interesse zouden kunnen hebben in het verkiezingsproces. Voor de komende verkiezingen wordt daarom weer "het goede oude papier" gebruikt.

Plasterk laat uitslag maart volledig tellen, 'hacken uitgesloten'

Kwetsbaar

Kiezers vullen de stembiljetten met potlood, op papier, in, en ze worden met de hand geteld. Dat is al jaren zo. Maar het programma dat de aangeleverde uitslagen van de individuele stembureaus bij elkaar optelt zou kwetsbaar zijn. Dat geldt vooral als de software is geïnstalleerd op verouderde computers. Dat optellen gebeurt nu ook handmatig.

Alle gemeenten worden vandaag nog geïnformeerd over het besluit. Er worden later deze maand bijeenkomsten georganiseerd om te bespreken hoe er nu precies gewerkt moet gaan worden.

Geen twijfel

Minister Plasterk en de Kiesraad vinden dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag. Langer wachten met het besluit zou er volgens Plasterk alleen maar toe hebben geleid dat de publicaties over de betrouwbaarheid van de software aanhouden en het vertrouwen in de uitslag mogelijk afneemt.

Traag

Oppositiepartij D66 noemt het verontrustend dat Plasterk nu pas maatregelen neemt om het tellen van de stemmen veiliger te maken. "Hij ziet nu pas in dat de stem-tel-software niet veilig is. Daar was bovendien onderzoek van RTL Nieuws voor nodig. Vorige week reageerde Plasterk nog naïef en zei hij dat de verkiezingen veilig zouden zijn en dat er geen maatregelen nodig waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl