Rechtbanktekening van Syriëganger Martijn N.
NOS Nieuws

Gestrande jihadist hoort 3,5 jaar cel eisen

Het OM heeft 3,5 jaar cel geëist tegen Syriëganger Martijn N., waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij tot twee keer toe heeft geprobeerd naar Syrië te gaan om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS. N., die zich ook Latief noemt, is van Nederlands-Tanzaniaanse afkomst.

N. vertrok in 2013 voor het eerst naar Syrië, samen met een vriend. Hij werd toen in Turkije teruggestuurd naar Nederland. Begin vorig jaar lukte het hem om in Düsseldorf op het vliegtuig naar Turkije te stappen, hoewel zijn paspoort was ingenomen en hij gold als terrorismeverdachte. Zijn arrestatiebevel was blijven liggen door een telefoonstoring. Toenmalig minister van Justitie Van der Steur kreeg hierover vragen van de Tweede Kamer.

In mei pakten de Turken hem opnieuw op en droegen hem aan de Nederlandse justitie over. N. stond voor de Haagse rechtbank terecht in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Hij heeft tegen de rechter gezegd dat hij graag een samenleving ziet die is gebaseerd op de islam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl