De ISAF-missie in Afghanistan
NOS Nieuws

'NAVO wist al in 2010 van te hoge brandstofprijs'

Accountants waarschuwden de NAVO al in 2010 dat er veel te veel werd betaald voor brandstof die was bestemd voor de ISAF-missie in Afghanistan. Dat staat in een intern NAVO-rapport waar het VPRO-programma Bureau Buitenland de hand op heeft gelegd.

De accountants adviseren in het rapport dat de NAVO-leiding onmiddellijk moet ingrijpen, te meer daar in eerdere onderzoeken de gebrekkige contracten tussen de NAVO en het bedrijf Supreme en het gebrek aan controle al waren vastgesteld.

Ruzie

De NAVO heeft hoogoplopende ruzie met Supreme, dat van 2006 tot 2015 miljarden liters brandstof leverde aan het bondgenootschap. Het bedrijf claimt nog 432 miljoen dollar aan achterstallige betalingen, terwijl de NAVO een tegenclaim heeft ingediend van 700 miljoen dollar die te veel betaald zou zijn.

Morgen beslist de rechtbank in Maastricht of ze bevoegd is de zaak in behandeling te nemen. Het operationele hoofdkwartier van de NAVO is in Brunssum gevestigd.

De auteurs van het NAVO-rapport schrijven dat het contract met Supreme aan alle kanten rammelt. Onduidelijk is welke kosten in rekening mogen worden gebracht en dat leidt er volgens het rapport toe dat "de leverancier" daarvan profiteert en dat de NAVO dat toelaat.

Extra kosten

In sommige gevallen werd bovenop de kostprijs van de brandstof meer dan 110 procent aan extra kosten in rekening gebracht en soms werden kosten twee keer opgevoerd. Zo zou de NAVO dubbel opdraaien voor de kosten van het verlies van olie tijdens transport. Bij aanvallen van de Taliban op konvooien gingen regelmatig tankauto's vol brandstof de lucht in.

De accountants concluderen dat de brandstofprijs die Supreme in rekening brengt ruim boven wat mag worden verwacht of wat redelijk is ligt, ook al is het oorlog.

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer noemt het rapport alarmerend. "De conclusie is dat Defensie geen controle had over de contracten die ze hadden afgesloten, niet precies wist wat ze moest betalen en het risico liep op te hoge nota's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl