Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006
NOS NieuwsAangepast

NAVO en brandstofleverancier bestoken elkaar met megaclaims

De NAVO ligt overhoop met een bedrijf dat brandstof leverde voor de ISAF-missie in Afghanistan. Dat meldt het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland. Brandstofleverancier Supreme zegt nog 432 miljoen euro van de NAVO tegoed te hebben en daagt het bondgenootschap voor de rechter.

De NAVO zou een tegenclaim van 700 miljoen dollar hebben ingediend, het bedrag dat Supreme de NAVO te veel zou hebben berekend voor de levering van 4,6 miljard liter brandstof in de periode 2006-2014.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sluit niet uit dat Nederland voor 10 tot 20 miljoen euro is gedupeerd. Hij vermoedt dat Defensie de uitgaven niet goed controleert. "Er is echt reden om er veel strenger op toe te zien", zei hij in de uitzending.

Nepbedrijf

Op de achtergrond speelt een ander conflict. Supreme leverde ook eten en drinken voor de ISAF-missie. Daar waren op het hoogtepunt van de missie zo'n 130.000 NAVO-militairen bij betrokken. Supreme richtte in Dubai een nepbedrijf op dat de levensmiddelen inkocht, meldde Bureau Buitenland in juni. Die werden op papier aan Supreme verkocht. De extra marge die daarvoor werd gerekend, kwam weer bij Supreme terecht.

Volgens Bureau Buitenland heeft daardoor alleen Nederland al miljoenen euro's te veel betaald. Minister Hennis van Defensie zei in juni in een reactie dat ze een onderzoek zou instellen. Met het Amerikaanse Openbaar Ministerie kwam het bedrijf een schikking overeen van bijna 400 miljoen dollar.

De zaak over de brandstofleveranties dient woensdag bij de rechtbank in Maastricht, omdat het operationele hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl