Een hal van het bedrijf JAFCO waar de pakketten ingepakt werden
NOS Nieuws

'Defensie mogelijk voor miljoenen benadeeld'

Het Nederlandse ministerie van Defensie is voor miljoenen benadeeld door het bedrijf dat het eten en drinken van militairen op missie in Uruzgan verzorgde. Dat zeggen drie oud-medewerkers van het bedrijf in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Het bedrijf, Supreme, trof anderhalf jaar geleden al een schikking met justitie in Amerika voor 389 miljoen dollar. Supreme bracht te veel geld in rekening voor de levering van water en voedsel aan Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Onderzoek

Daarvoor werd in 2005 een ander bedrijf opgericht in Dubai. Via dat bedrijf, JAFCO, werden spullen aangekocht voor militairen. Die producten werden daarna met een ruime winstmarge doorverkocht aan Supreme, dat mede-eigenaar was van JAFCO. Volgens de oud-medewerkers is ook Nederland op die manier voor miljoenen benadeeld.

Het ministerie van Defensie heeft in een eerste reactie aan Bureau Buitenland laten weten dat er indertijd een onderzoek is gedaan naar de leverancier. Omdat er toen niets werd gevonden, is er geen aangifte gedaan bij justitie.

Wel zegt het ministerie dat Supreme uiteindelijk het te veel betaalde geld heeft teruggestort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl