Fakkeloptocht tegen gaswinning
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Groningers in optocht tegen gaswinning

In Groningen hebben vanavond enkele duizenden mensen meegelopen in een fakkeltocht als protest tegen de gaswinning in de provincie. Volgens een woordvoerder van de gemeente ging het om zeker 4000 deelnemers.

De demonstranten keerden zich tegen het gasbeleid van minister Kamp van Economische Zaken en het plan om de gaswinning voor de komende vijf jaar vast te leggen. Met leuzen als 'gas terug' en 'laat Groningen niet zakken' trokken ze door het centrum van de stad.

De twaalf Groningse burgemeesters uit de aardbevingsgemeenten deden voor het eerst gezamenlijk mee aan protesten. Ook cabaretier Freek de Jonge steunt de actie.

'Een beetje foezelen hier, een beetje foezelen daar, dat kan niet meer'

Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging (GBB) was opgetogen. "Het is de eerste keer dat zoveel mensen meedoen. Ook burgemeesters, bestuurders, de universiteit Groningen, het academisch ziekenhuis, de Hanzehogeschool."

Tot de sprekers behoorde de commissaris van de Koning, René Paas. "Het is niet gewoon dat mensen bang zijn in hun huis", zei hij tegen de menigte. Hij verwees naar het signaal dat de Groningers hebben gegeven aan de landelijke politiek; morgenavond debatteren acht lijsttrekkers in Groningen vanwege de naderende verkiezingen.

De tocht werd al bijgewoond door enkele lijsttrekkers van landelijke partijen, onder wie Emile Roemer (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Maar volgens verslaggever Ron Fresen stuiten Haagse politici op "een muur van wantrouwen" in Groningen. "Vertrouwen in de politiek hebben veel Groningers helemaal niet meer."

Onderzoek

Vanochtend bleek dat de gezondheid van Groningers die vaker schade aan hun huis hebben door aardbevingen, het afgelopen jaar is verslechterd. Wel voelen ze zich veiliger nu er minder bevingen zijn. Dat staat in een wetenschappelijk rapport van Gronings Perspectief, een onafhankelijke organisatie die onderzoek doet in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl