Een gaswinningslocatie van de NAM bij het Groningse dorp 't Zandt ANP

De gaswinning in Groningen hoeft voorlopig niet nog verder te worden teruggeschroefd. Acht Groningers hadden een spoedprocedure bij de Raad van State aangespannen om dat per direct voor elkaar te krijgen. De rechter ziet echter geen aanleiding om dat nu te doen, omdat er later dit jaar nog een definitieve uitspraak volgt over de gaswinning.

Op 18 november 2015 dwong de Raad van State het kabinet de gaswinning te verminderen.  Het kabinet besloot daarop in september vorig jaar dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar niet meer dan 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag halen. Alleen bij een koude winter mag het meer zijn: maximaal 30 miljard kuub. Dat besluit van minister Kamp is vijf jaar geldig.

De toezichthouder op de gaswinning (SODM) heeft eerder gezegd dat 12 miljard kuub per jaar het veiligst is. Met dat advies in de hand stapten de acht Groningers naar de Raad van State. Ze eisten dat er per direct zou worden gestopt met het winnen van gas of dat de rechter de NAM een maximum van 12 miljard kuub zou opleggen.

Nader onderzoek

De Raad van State vindt de speciale spoedprocedure die de Groningers zijn gestart niet geschikt voor de kwestie rond het Gasbesluit. Voor een goede beoordeling is nader onderzoek nodig, aldus de rechter. Bovendien zijn er sinds het vorige besluit van de Raad van State geen nieuwe feiten ontstaan die een verdere verlaging nodig maken. De Raad wijst erop dat er bijvoorbeeld niet meer en ook geen zwaardere aardbevingen zijn dan voor die tijd.  

In het voorjaar dient er bovendien een bezwaar van nog eens 25 partijen die ook in beroep zijn gegaan tegen het Gasbesluit. Daarbij zijn onder meer de provincie Groningen en 19 Groningse gemeenten. Zo vindt de provincie de periode van vijf jaar te lang, omdat er in de tussentijd veel kan veranderen. De provincie eist dat de gaswinning de komende jaren verder omlaag gaat.

STER reclame