NOS NieuwsAangepast

Koningspaar duikt in de Reformatie op werkbezoek in Duitsland

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Karin Alberts

    Verslaggever

Duitsland viert dit jaar 500 jaar Reformatie en ook Willem-Alexander en Máxima staan daarbij stil. Vandaag begint het paar met een werkbezoek aan Duitsland dat eind van de middag start op kasteel de Wartburg in Eisenach in de deelstaat Thüringen. Op dit kasteel dook Maarten Luther in 1521 onder, nadat hij door de paus in de ban was gedaan.

De koning en de koningin zullen de werkkamer van Luther bekijken, waar hij de Bijbel naar het Duits vertaalde. Later deze week bezoekt het paar de Slotkerk in Wittenberg waar Luther zich in 1517 uitsprak tegen de aflaathandel in de kerk in 95 stellingen; het was het begin van zijn strijd tegen het pauselijk gezag.

Voor vanavond staat een themadiner over de Reformatie op het programma, waarbij Willem-Alexander en Máxima onder meer luisteren naar een lezing van professor Heinz Schilling over Luther, de reformatie en de gevolgen voor geloof en cultuur.

Koningspaar bezoekt Duits kasteel waar Luther bijbel vertaalde

Dat die gevolgen groot waren, staat vast. De hele zestiende eeuw probeerde de koning van Spanje het uiteenvallen van de christelijke kerk in een rooms-katholiek kerk en een protestantse kerk ongedaan te maken. Dat gebeurde in bloedige oorlogen. Zoals de Tachtigjarige Oorlog, waarin Willem van Oranje, de voorvader van Willem-Alexander, een belangrijke rol speelde.

De tijd dat er oorlog werd gevoerd op Nederlandse bodem over de vrijheid van godsdienst ligt ver achter ons. Toch blijft het geloof een gevoelige zaak. Toen kroonprins Willem-Alexander in 2001 zijn rooms-katholieke verloofde voorstelde aan het Nederlandse volk, deed dat in sommige protestantse kringen de wenkbrauwen fronsen.

Máxima verklaarde dat ze zich in het protestantisme zou verdiepen. En de kroonprins beloofde dat eventuele kinderen protestants zouden worden opgevoed. Aldus geschiedde. Al krijgen de koning en de prinsessen zeker ook iets mee van het rooms-katholicisme. Vorig jaar april ging het gezin op bezoek in het Vaticaan bij paus Franciscus.

De koning praat niet over zijn geloof. Veel meer dan dat hij 'niet kerkelijk is, maar wel gelovig' weten we niet. Tot verdriet van de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland. Die riep hem in 2014 op om meer te laten zien van zijn persoonlijk geloof.

In kasteel de Wartburg zal het persoonlijk geloof van de koning vanavond niet ter sprake komen. Maar een interessante terugblik in de geschiedenis van het protestantisme krijgt het koningspaar zeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl