NOS Nieuws

Koning is trots dat Máxima katholiek is gebleven

  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in 2002 tijdens de kerkelijke inzegening van hun huwelijk door dominee Carel ter Linden
  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in 2004 bij de doop van prinses Amalia in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag
  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in 2005 in de Sint Bavo Kerk in Haarlem bij de eucharistieviering ter nagedachtenis van de overleden paus Johannes Paulus II
  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in 2013 in de Stulpkerk in Lage Vuursche bij de begrafenis van prins Friso
  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in 2013 met bisschop Eijk in het Vaticaan tijdens de inauguratie van paus Franciscus
  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in 2014 bij het tienjarig bestaan van de Protestantse Kerk Nederland

Koning Willem-Alexander is er trots op dat zijn vrouw Máxima na hun huwelijk rooms-katholiek is gebleven. Hij had het erg gevonden als ze zich verplicht had gevoeld om protestants te worden zoals hij. "De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk", zegt de koning in een interview met Deense media.

Willem-Alexander en Máxima gaan volgende week op staatsbezoek naar Denemarken. De koning sprak vorige week met Deense journalisten in voorbereiding op het bezoek.

Als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk.

Koning Willem-Alexander

Hij noemt zijn religieuze overtuiging een privé-zaak en zegt dat er sinds 1815 niets meer in de Grondwet staat over de godsdienst van het staatshoofd. "Het klopt dat de Oranjes van oorsprong protestants zijn, maar we hebben geen staatskerk en daarom is er geen reden om protestant te worden."

Over religie zegt hij: "Het is simpelweg een natuurlijk en afzonderlijk element in ons leven."

Koningin Máxima is, als Argentijnse, van huis uit rooms-katholiek. De twee hebben voor hun huwelijk wel gezegd dat kinderen protestants zouden worden opgevoed. Het koningspaar kiest daarin wel een eigen weg. Zo gaan de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane naar een openbare basisschool.

Komend jaar gaat Amalia naar het voortgezet onderwijs. Ook in de keuze voor de middelbare school oriënteert ze zich breed, zo meldde eerder Omroep West.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl