1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Griekse crisis laait weer op

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

De Griekse crisis is terug van weggeweest. Vorige week lekte een rapport uit van IMF-experts waarin de Griekse overheidsschuld "explosief" wordt genoemd. Vanavond komt het IMF-bestuur bij elkaar om z'n oordeel te geven over dat rapport.

Volgens zijn eigen regels mag het IMF alleen steun geven aan landen die op den duur weer op eigen benen kunnen staan. Als het IMF zich terugtrekt, willen ook de eurolanden niet meer bijspringen.

Griekenland en de Europese geldschieters zijn juist in moeizame onderhandelingen over het uitkeren van een nieuwe tranche van het steunprogramma dat in 2015 was afgesproken. Vorige week heeft de Griekse regering zelf laten weten dat het nog maar een derde van alle afspraken is nagekomen. Zo weigert Athene de pensioenen verder te verlagen en de inkomstenbelastingen te verhogen.

Patstelling

Als de partijen er al voor het einde van de maand uitkomen, dan nog willen de eurolanden alleen uitbetalen als duidelijk is dat ook het IMF nog meedoet. Verwacht wordt dat het IMF vanavond alleen een oordeel geeft over de economische situatie in Griekenland, en wacht op een formele beslissing over verdere steun aan Griekenland tot er een akkoord is tussen Griekenland en de Europese schuldeisers. En zo dreigt een patstelling: Europa wacht op het IMF, en IMF wacht op Europa.

Intussen lopen de betalingen aan Griekenland al lang niet meer volgens het oorspronkelijke schema. Van de toegezegde 86 miljard euro had 61 miljard intussen moeten zijn uitgekeerd. In werkelijkheid is nog maar de helft van dat geld aan Athene overgemaakt: 31,7 miljard euro.

Het is de bedoeling dat het steunprogramma halverwege volgend jaar voorbij is en Griekenland weer zelf bij de financiële markten geld kan lenen.

Een voorlichter van Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem laat vanavond weten dat niet al het geld op hoeft. Zo is van de 25 miljard euro die bestemd was voor de banken maar 5 miljard euro nodig geweest, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl