Reuters

De Russische hackers die achter de inbraak in de computers van de Democratische partij in de VS zaten, hebben ook geprobeerd om binnen te komen bij Nederlandse ministeries. Het lijkt erop dat ze geen gevoelige informatie hebben buitgemaakt.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van gesprekken met een aantal deskundigen. De pogingen zouden de afgelopen maanden zijn gedaan door twee groepen, APT28 en APT29.

Die zijn gelieerd aan de Russische overheid en houden zich bezig met het verzamelen van politieke en militaire informatie, zoals het achterhalen van inloggegevens van overheidspersoneel.

Een van de ministeries waarop de hackers het volgens de Volkskrant hadden voorzien was Algemene Zaken, wat kan betekenen dat ze uit waren op bijvoorbeeld verslagen van de ministerraad. Een woordvoerder van Algemene Zaken wilde tegenover de krant niet reageren.

De baas van inlichtingendienst AIVD, Rob Bertholee, zei gisteren in EenVandaag dat "Rusland probeert door te dringen tot geheime regeringsdocumenten". Hij maakt zich zorgen over het toenemende aantal aanvallen door Rusland, China en Iran.

Nieuwe wet

Partijen in de Tweede Kamer noemen het beeld dat door Bertholee geschetst wordt zorgelijk.

"Er voltrekt zich een digitale revolutie, de keerzijde is dat we kwetsbaar voor manipulatie en misbruik zijn. Het kan direct de belangen van Nederland schaden", aldus het PvdA-Kamerlid Recourt. VVD-Kamerlid Tellegen: " Bertholee trok niet zomaar aan de bel. Dit is de realiteit en dus moeten we de diensten meer middelen geven om dit te voorkomen".

Komende woensdag bespreekt de Kamer de nieuwe wet op de inlichtingendiensten. Die wet moet diensten meer mogelijkheden geven. Nu mag maar één tap per keer, onder de nieuwe wet zouden grotere hoeveelheden internetverkeer mogen worden afgetapt en vervolgens doorzocht op bepaalde informatie. PvdA-Kamerlid Recourt zei op Radio 1 te hopen dat "de wet er doorheen komt". 

STER reclame