De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen Europa dat hackers zullen proberen verkiezingen te verstoren. Er zijn dit jaar verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Ook Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, waarschuwt voor hackers. "Meer mensen moeten hun cyberveiligheid op orde hebben."
Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland op verschillende manieren de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed. Via 'traditionele' propaganda op Engelstalige zenders, met het verspreiden van nepnieuws via sociale media en door interne servers te hacken.
Sinds gisteren zou daar ook het verzamelen van compromitterende informatie over de nieuwe Amerikaanse president aan toegevoegd kunnen worden.
Er is nog steeds geen hard bewijs over wie de hacks in de Verenigde Staten uitvoerden, al wijzen Amerikaanse veiligheidsdiensten met nadruk naar Rusland. De AIVD zegt dat Rusland ook in Nederland actief is, evenals China en Iran.
Het Kremlin doet de bewering dat Rusland achter de hacks in de Verenigde Staten zat, af als een heksenjacht van de Amerikanen.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is vandaag in Washington waar hij spreekt met de inlichtingendiensten. Hij wil weten of de Amerikanen specifieke informatie hebben die wijst op een Russische dreiging tegen Nederland. "De Nederlandse regering is zeer, zeer alert", zegt Koenders.
Vorig jaar zomer werden hooggeplaatste leden van Duitse politieke partijen het doelwit van hacks. Via e-mails - die ogenschijnlijk kwamen van de NAVO - werd informatie gegeven over de aardbeving in Italië of de militaire couppoging in Turkije. Als de politici op een link in de e-mail klikten, werd hun computer geïnfecteerd met spyware.
Partijen in de Tweede Kamer zijn deze week bijgepraat en gewaarschuwd over mogelijke digitale aanvallen op hun computersystemen. De ICT-beheerders van de partijen kregen uitleg en adviezen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Partijmedewerkers kregen praktische tips over de manier waarop ze hacks kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als er een aanval is. Ook roept de Kamer - na berichtgeving door RTL Nieuws - een speciaal team in het leven die het hacken moet voorkomen.
RTL Nieuws slaagde er naar eigen zeggen 'eenvoudig' in om de social media-accounts (twitter, Facebook en Linkedin) van enkele politici binnen te komen. De inloggevens bleken op internet te vinden te zijn, dankzij verschillende datalekken.
Poetin wil zijn eigen beleid realiseren: Rusland weer op het wereldtoneel zetten als tweede supermacht.
Doel van eventuele cyberaanvallen is de democratie ondermijnen. Als er meer eurosceptische partijen aan de macht komen in de Europese Unie, is dat goed nieuws voor Poetin, zegt Rusland-kenner Hubert Smeets. "Rusland wil de Europese sancties opgeheven of afgezwakt hebben. Het helpt dan om binnen Europa een wig te drijven tussen Duitsland, dat voor de sancties is, en bijvoorbeeld Italië, dat ertegen is."
Het is daarbij niet eens nodig om een bepaalde partij aan de macht te brengen in Europa of de VS: onrust en chaos scheppen is al voldoende. Smeets: "In Rusland wordt heel erg gedacht in zerosumgames: het verlies van de een betekent winst voor de ander. Als de VS zwak is, is Rusland sterker. Poetin wil zo zijn eigen beleid realiseren: Rusland weer op het wereldtoneel zetten als tweede supermacht."
Dat de Russen daarbij inventief zijn, is in het verleden al vaker gebleken. Smeets kent meerdere voorbeelden van de Russische aanpak.