François Fillon en zijn vrouw Penelope AFP

De Franse publieke omroep heeft een interview aangekondigd waarin de vrouw van presidentskandidaat Fillon volgens de omroep zegt dat ze nooit heeft gewerkt als parlementair assistent van haar man.

Het interview uit 2007 wordt vanavond uitgezonden. Het kan Fillon in grote problemen brengen. Hij ligt al zwaar onder vuur vanwege de affaire rond de 'spookbaan' van zijn vrouw.

Een satirisch weekblad onthulde in januari dat hij zijn vrouw Penelope jarenlang betaalde als zijn parlementair assistent, terwijl medewerkers zeggen dat ze haar nooit hebben gezien in het parlement. Zo zou zeker 800.000 euro hebben verdiend. Fillon, kandidaat namens de partij Les Républicains, heeft de beschuldiging van het begin af aan afgedaan als een schandelijke poging om hem in opspraak te brengen.

Onderzoek

Vandaag werd bekend dat het onderzoek door de Franse justitie naar de nepbaan wordt uitgebreid, omdat Fillon mogelijk ook twee van zijn kinderen heeft betaald voor werk dat zij nooit hebben gedaan. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan persbureau Reuters.

In het kader van dat onderzoek is het echtpaar Fillon maandag door de politie gehoord en werden in het parlementsgebouw kantoren doorzocht.

Niet geschikt

Vanochtend publiceerden Franse media een peiling, waarin 69 procent van de Fransen zegt Fillon niet geschikt te vinden als president vanwege de affaire. Bij de achterban van zijn eigen partij is dat percentage 42.

Een meerderheid denkt dat de conservatieven met Alain Juppé aan het roer meer kans maken om de presidentsverkiezingen te winnen. Juppé werd in de voorverkiezingen bij Les Républicains door Fillon verslagen.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is in april. De voornaamste tegenstanders van Fillon zijn Marine Le Pen van het Front National, Emmanuel Macron van En Marche! en Benoît Hamon namens de Parti Socialiste.

STER reclame