ANP / NOS

In Oostenrijk mogen binnenkort, als het aan de regering ligt, geen boerka's of nikabs meer worden gedragen in publieke ruimten, waaronder bijvoorbeeld rechtbanken en scholen. Het land kondigde eerder al aan ook een hoofddoekverbod in te willen voeren voor ambtenaren.

Het verbod maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen waarmee de regering de populariteit van extreem-rechts wil terugdringen.

Crisisonderhandelingen

Christian Kern, de bondskanselier van Oostenrijk, staat aan het hoofd van een coalitie tussen zijn sociaal-democraten (SPÖ) en de centrumrechtse Volkspartij ÖVP. De coalitie kwam vorige week bijna ten val tijdens crisisonderhandelingen over de toekomstige politieke richting.

"We hechten aan een open samenleving, wat ook een open communicatie betekent. Een gezichtbedekkende sluier in het openbaar staat dat in de weg en zal daarom worden verboden", staat in een document.

Toeristen

Veel nikab-dragers wonen er niet in het land. Waarschijnlijk zijn het er zo'n 150. Maar er wordt gevreesd dat het verbod toeristen uit de Golfstaten ervan weerhoudt om het land te bezoeken.

Frankrijk en België hebben ook een verbod op boerka's. In Nederland is het dragen ervan in het openbaar niet verboden. Eind november werd wel duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor een gedeeltelijk verbod is.

STER reclame