Protest in Parijs tegen het Franse boerkaverbod in 2010
NOS NieuwsAangepast

Het boerkaverbod: hoe zit het in andere landen?

In Nederland wordt al jaren gepraat over een gedeeltelijk boerkaverbod. Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer er opnieuw over. Hoe zit het elders in Europa? En wat is ook alweer het verschil tussen een boerka, nikab, hijab en chador?

Denemarken pakte de boerka en de nikab al in 2010 aan. Er kwam geen wettelijk verbod, maar scholen, overheden en bedrijven kregen wel de mogelijkheid om zelf paal en perk te stellen aan de gewaden. En er kwam een wet die het illegaal maakte om vrouwen te dwingen tot het dragen van een boerka of een nikab.

Frankrijk was in 2011 het eerste Europese land met een echt boerkaverbod. Er mag geen boerka of nikab worden gedragen in het openbaar. Vrouwen die dat toch doen, riskeren een boete van 150 euro. Een vrouw stapte naar het Europese Hof in Straatsburg om het verbod aan te vechten, maar het hof stelde haar in het ongelijk.

Een vrouw in boerkini op het strand van Marseille

Dit jaar laaide een nieuwe discussie op, toen moslima's in boerkini op Franse stranden verschenen. Zo'n dertig kustplaatsen probeerden het kledingstuk te weren, maar rechterlijke uitspraken maakten die lokale verboden weer ongedaan.

België was na Frankrijk het tweede Europese land met een boerkaverbod. Vrouwen mogen sinds 2011 volgens de Belgische wet niet in het openbaar verschijnen met gezichtsbedekkende kledij, zoals de boerka of nikab. Bij overtreding is een straf mogelijk van zeven dagen cel en/of een geldboete. Frankrijk en België zijn de enige Europese landen waar het boerkaverbod op alle openbare plaatsen geldt (en dus niet in bijvoorbeeld alleen overheidsgebouwen).

In Duitsland loopt de discussie nog: de CDU van bondskanselier Merkel wil een gedeeltelijk boerkaverbod. De partij wil gezichtsbedekkende kleding verbieden in het onderwijs, bij het gemeenteloket en in de rechtszaal. Coalitiepartner SPD is sceptisch over het plan.

Groot-Brittannië heeft geen boerkaverbod. Bij een peiling eerder dit jaar bleek dat een grote meerderheid van de Britten zo'n verbod wel wil. Oppositiepartij UKIP strijdt al jaren voor een verbod op boerka's in publieke ruimtes. De partij riep daar in 2010 al toe op, echter zonder resultaat.

In Italië is er al sinds de jaren 70 een wet die kleding verbiedt die het moeilijk maakt mensen op openbare plaatsen te identificeren. De regio Lombardije heeft eind vorig jaar een specifiek boerkaverbod ingesteld voor overheidsgebouwen en ziekenhuizen.

Ook in Spanje is sinds 2010 op sommige plaatsen een gedeeltelijk boerkaverbod van kracht. Dat geldt in Barcelona en enkele andere plaatsen in Catalonië. Maar het handhaven van het verbod is lastig, want het Spaanse Hooggerechtshof heeft in een zaak rond religieuze vrijheid bepaald dat geen straffen mogen worden opgelegd aan moslima's die gezichtsbedekkende kleding dragen.

In Zwitserland geldt sinds juli dit jaar een boerkaverbod in het zuidelijke kanton Ticino. Het werd ingevoerd na een referendum (ruim 65 procent stemde voor een verbod). De boetes bij overtreding kunnen lopen tot maar liefst 9200 euro.

In Bulgarije keurde het parlement in september van dit jaar een wet goed die gezichtsbedekkende kleding op openbare plaatsen verbiedt. Overtreders kunnen een boete krijgen van ruim 700 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl