ANP

Ambtenaren en docenten mogen in Oostenrijk op hun werk geen hoofddoek meer dragen. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Kurz van Integratie aan het Oostenrijkse parlement wil voorleggen.

Als de wet wordt aangenomen, gaan in het land strengere regels gelden dan in Frankrijk en België. In het openbaar mag daar geen boerka of nikab worden gedragen. Een hoofddoek mag wel overal.

Kruisjes

Het Oostenrijkse wetsvoorstel gaat alleen over hoofddoekjes, en niet over andere religieuze uitingen zoals een kruisje aan een kettinkje. De minister zegt dat hiervoor is gekozen, omdat Oostenrijk overwegend katholiek is en kruisbeelden bij het cultureel erfgoed horen.

Kurz van de christelijk-conservatieve partij ÖVP maakte het wetsvoorstel samen met staatssecretaris Duzdar, die zelf een niet belijdend moslima is. Zij is om emancipatoire redenen tegen hoofddoekjes, en weigerde volgens Oostenrijkse kranten ook bij een bezoek aan de Tempelberg in Jeruzalem haar haar te bedekken.

Bivakmutsen

In Nederland is een beperkt boerkaverbod in de maak. Dat houdt in dat er geen gezichtsbedekkende kleding mag worden gedragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of het onderwijs. Dit plan, dat ook over bivakmutsen en integraalhelmen gaat, moet nog door de Eerste Kamer. Het slaat niet op hoofddoekjes.

STER reclame