Een volgens de politie "verwarde man" kreeg 30 maanden cel voor een explosie in een flat in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Onderzoeker: term 'verwarde persoon' te vaag

De term 'verwarde persoon' die geregeld opduikt in persberichten van de politie of discussies over de zorg, is te breed. Onderzoeker Bauke Koekkoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen pleit voor afschaffing van de term. In het NOS Radio 1 Journaal spreekt hij van een containerbegrip. "Als je die term gebruikt, scheer je heel veel mensen over één kam."

De politie denkt bij een verwarde persoon onder anderen aan een demente oudere, een verslaafde, een verstandelijk gehandicapte en iemand die door het lint gaat na het verliezen van een baan of een relatie.

Geen duidelijk beeld

Koekkoek heeft daar moeite mee: "Je denkt daardoor dat er erg veel gevaarlijke mensen rondlopen door de Nederlandse straten en dat geeft een ongenuanceerd beeld." Slechts 30 procent heeft een psychische stoornis, zegt hij in de Volkskrant.

Het probleem is volgens Koekkoek dat er geen duidelijk beeld is van de verwarde personen. "De politie kreeg in 2015 bijna 66.000 meldingen, maar we weten niet of elke melding ook echt een verwarde persoon is. Bovendien zijn politiemensen geen zorgprofessionals, ze kunnen geen specifieke inschattingen maken over de toestand van een persoon."

Meer nuance

Volgens Joop Kemperman van de Nationale Politie heeft de politie het al lang niet meer over 'verwarde personen'. "In de officiële meldcode spreken we over 'een persoon met verward gedrag'. En als die persoon geen strafbare feiten heeft gepleegd en geen gevaar is voor de openbare orde dan nemen we die niet mee, maar we zorgen dat er hulp komt in de vorm van bijvoorbeeld de psycholance."

Koekkoek hoopt dat de politie nauwkeuriger gaat werken. "Ze kunnen zeggen dat iemand een psychische stoornis heeft, in plaats van hem verward te noemen. Misschien kan de politie zelfs de stoornis benoemen."

Vergaarbak

Dat het aantal verwarde mensen onrustbarend stijgt door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg mist dan ook elke feitelijke onderbouwing, schrijft de lector aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in zijn boek Verward in Nederland, dat vandaag verschijnt.

GGZ Nederland is het eens met de kritiek op de term. "Het is een vergaarbak van vormen van instabiliteit en dat kan stigmatiserend zijn", stelt voorzitter Jacobine Geel.

Toch is ze uiteindelijk wel blij "met de kans die dat gekke dossier verwarde personen ons geboden heeft". "Het heeft ons gedwongen om met allerlei partijen samen te werken om te kijken hoe we in de samenleving mensen die op het randje van een ontwricht bestaan balanceren sneller goede zorg kunnen aanbieden."

Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het plan van minister Schippers om de wet op de geestelijke gezondheidszorg aan te scherpen. Schippers wil dat verwarde personen drie dagen gedwongen kunnen worden opgenomen voor observatie. Ook wil ze dat psychiatrische patiënten die een gevaar vormen gedurende achttien uur gedwongen kunnen worden om medicijnen in te nemen of hulp te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl