April 2015: de politie voert een verwarde man af, die zijn flatwoning in Utrecht dreigde op te blazen
NOS Nieuws

'Aantal incidenten met verwarde mensen flink onderschat'

Het aantal incidenten met verwarde mensen is nog hoger dan uit de jaarlijkse politiecijfers blijkt. Dat zegt hoofdinspecteur Zondervan van de politie-eenheid Noord-Holland in De Psycholoog, het vaktijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Een maand geleden kwamen cijfers van de politie naar buiten waaruit bleek dat het aantal geregistreerde incidenten met verwarden vorig jaar opnieuw was gestegen, naar inmiddels bijna 66.000. Gemeten over vijf jaar was er sprake van een toename van zo'n 65 procent.

Winkeldiefstal

Daarbij gaat het echter alleen om de meldingen onder één code, die van "overlast door gestoord/overspannen persoon". De politie in Noord-Holland gebruikt inmiddels een ander registratiesysteem, om problemen met verwarden al in een eerder stadium in beeld te krijgen. In dat systeem kunnen agenten een aparte melding doen als zij vermoeden dat psychiatrische problemen een rol spelen bij een incident dat voorheen uitsluitend als bijvoorbeeld een winkeldiefstal de boeken in zou zijn gegaan.

Volgens Zondervan kwam zijn district er op die manier achter dat er met de oude manier van registreren slechts "40 procent van de werkelijkheid" werd opgemerkt. "De cijfers over verwarde personen zijn dus nog veel hoger en dat klopt ook met ons onderbuikgevoel dat het echt een groot probleem is."

Bezuinigingen

Verschillende organisaties trokken de afgelopen tijd aan de bel over de toename van het aantal verwarden, die volgens hen te maken heeft met de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Minister Schippers heeft een 'aanjaagteam' ingesteld, dat vorige maand met een tussenrapportage kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl