Trump Daily
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 30 januari: alles over de immigratie- en vluchtelingenstop

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Good morning!

Het presidentiële decreet over de immigratie- en vluchtelingenstop blijft het nieuws beheersen. Na een storm van protest lijkt president Trump zijn decreet iets afgezwakt te hebben. Verder in de Trump Daily: Trumpologie en Steve Bannon, na Trump misschien wel de machtigste man in het Witte Huis.

Groet!

CHAOS, PROTEST EN DWARSE RECHTERS

Zelden is een presidentschap zo rumoerig begonnen als dat van Donald Trump. Afgelopen weekend werd beheerst door het inreisverbod en vluchtelingenstop die president Trump afgelopen vrijdag afkondigde. Er was vooral onduidelijkheid over tijdelijke inreisverbod voor burgers uit zeven moslimlanden. Amerika heeft een heel alfabet aan werkvisa en er zijn miljoenen die een green card (permanente verblijfsvergunning) hebben. Golden de nieuwe beperkingen ook voor deze groep mensen?

Protest voor het Witte Huis tegen Trumps immigratiestop

Op Amerikaanse luchthavens leidde het in ieder geval tot chaotische taferelen. Meer dan 100 mensen die een green card of ander visum hadden, werden tegengehouden. Tal van luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, weigerden passagiers uit de zeven landen naar Amerika te vervoeren.

In Virginia greep een federale rechter in. Rechter Leonie Brinkema gelastte de autoriteiten op Dulles Airport alle vastgezette greencardhouders het land in te laten. Een federale rechter in New York oordeelde dat de Amerikaanse autoriteiten niet-vluchtelingen en andere immigranten die op de luchthavens werden vastgehouden, konden terugsturen naar een land van herkomst. Beide rechters lieten zich niet uit over de grondwettelijkheid van het decreet, maar dat zal nu onderwerp worden van verschillende rechtszaken.

Anti-Trumpprotest bij islamitisch centrum in Washington D.C.

Zondag leek het Witte Huis het decreet af te zwakken. Trumps chef-staf Reince Priebus zei dat greencardhouders alsnog toegang zouden krijgen, maar hij waarschuwde wel dat ze op extra controles konden rekenen. Minister Kelly van Homeland Security bevestigde daarna dat het decreet niet geldt voor mensen met een permanente verblijfsvergunning.

Het decreet is ook veelzeggend over de regeerstijl van Trump. Het is gebruikelijk dat de president de uitwerking van decreten overlegt met de departementen die het moeten uitvoeren, in dit geval de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Homeland Security. Maar niets is gebruikelijk aan het presidentschap van Trump. De tekst van het decreet is niet eens terug te vinden op de website van het Witte Huis. Trump had geen enkel overleg gevoerd met de betrokken ministeries. De drie departementen waren volkomen verrast door het decreet van Trump, met alle verwarring en chaos als resultaat.

Veel aandacht ging uit naar de protesten en het verzet, maar er zijn ook miljoenen Amerikanen die het besluit van Trump toejuichen. Het weren van migranten uit bepaalde moslimlanden was een van de speerpunten van Trumps campagne. Aanvankelijke opperde Trump zelfs een totaal inreisverbod voor alle moslims in de wereld af te kondigden. Uit meerdere opiniepeilingen (hier en hier) is gebleken dat een overgrote meerderheid van de Republikeinen voorstander van zo'n verbod is.

Trump plaatste afgelopen nacht op Facebook een verklaring waarin hij zijn besluit verdedigde. "Voor alle duidelijkheid, dit is geen moslimverbod, zoals de media valselijk berichten. Dit gaat niet over religie, maar over terreur en de veiligheid van ons land."

Leestip – Wat zijn de implicaties van het reisverbod? Volgens het progressieve Vox is Trump decreet een fundamentele wijziging van het naoorlogse vluchtelingenbeleid van Amerika. De conservatieve National Review denkt daar heel anders over. Het tijdschrift waarschuwt noemt de reacties op het besluit juist overdreven, ook al plaatst het enkele kritische kanttekeningen bij het decreet.

Het decreet leidde tot protesten in het hele land. In Washington DC gingen duizenden mensen de straat op. Gelovigen hielden een openluchtmis bij het Witte Huis, waar een priester president Trump opriep vluchtelingen uit moslimlanden te accepteren. Ook in New York, Orlando, Philadelphia, Boston, Chicago, Seattle, Dallas en Los Angeles waren er demonstraties. Luister ook straks naar de reportage van Jet Mok in het Radio 1 Journaal over het protest in de Amerikaanse hoofdstad.

Ook prominente Republikeinen verzetten zich tegen het decreet. Senator Bob Corker, voorzitter van de machtige commissie Buitenland, riep Trump op "onmiddellijk" zijn decreet te herzien. De Republikeinse senatoren McCain en Graham waarschuwden in een verklaring dat het decreet een averechts effect kan hebben op de veiligheid van Amerika.

TRUMPOLOGIE

Afgelopen jaar ontstond een nieuwe discipline: Trumpologie. Hoe moeten we de uitspraken van Trump interpreteren? Moeten we alles letterlijk nemen wat hij zegt of juist niet? Peter Thiel, de schatrijke Silicon Valley-entrepeneur die een belangrijke aanhanger werd van Donald Trump, vond dat de media altijd hysterisch reageerden op Trumps uitspraken.

Trump tijdens de persconferentie na zijn bezoek aan de CIA

Dit zei Peter Thiel vlak na de verkiezingszege van Trump:

"The media is always taking Trump literally. It never takes him seriously... I think a lot of voters who vote for Trump take Trump seriously but not literally. When they hear things like the Muslim comment or the wall comment, their question is not, 'Are you going to build a wall like the Great Wall of China?' or, you know, 'How exactly are you going to enforce these tests?' What they hear is we're going to have a saner, more sensible immigration policy."

Zelfs zijn aanhangers zitten er dus naast. We moeten Trump serieus én letterlijk nemen. Ja, hij gaat de muur aan de grens met Mexico bouwen, en ja, Mexico gaat ervoor betalen (althans is nog steeds zijn intentie). Al zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes lijkt hij nu letterlijk per decreet uit te willen voeren. (Al leidt een decreet niet automatisch tot de gewenste actie, zoals we eerder in deze nieuwsbrief uitlegden.)

Trump lag dit weekend onder vuur van joodse groepen. In Trumps verklaring ter ere van Holocaust Memorial Day werden Joden niet één keer bij naam genoemd. Aanvankelijk dacht men dat dit beruste op een pijnlijke fout, maar achteraf bleek dit met opzet te zijn gedaan. Chef-staf Rience Preibus zei dat de president geen spijt had van de omissie. "Iedereen heeft geleden in de Holocaust, inclusief natuurlijk alle Joden."

DE TRUMP FLUISTERAAR

Veel van Trumps decreten lijken regelrecht uit de koker te komen van zijn adviseur Steve Bannon. Bannon treedt zelden op de voorgrond, maar heeft een geweldige invloed op de president. Hij begon zijn carrière als bankier bij Goldman Sachs, maar kreeg vooral bekendheid als baas van de rechtse nieuws- en opiniesite Breitbart, die zich tijdens de verkiezingscampagne ontpopte tot een grote cheerleader van Trump.

Steve Bannon

Bannon wordt gezien als een van de invloedrijkste figuren in de zogeheten Alt-Right beweging. Alt-right is een losse verzamelnaam voor wit-nationalistische groepen waarvan sommige fascistische trekjes hebben. Bannon heeft zichzelf omschreven als een leninist. "Lenin wilde de staat vernietigen en dat wil ik ook. Ik wil dat alles in elkaar stort, ik wil het huidige establishment vernietigen."

Bannon is in korte tijd uitgegroeid tot een van de machtigste mannen in het Witte Huis. Trump heeft die macht zelfs geformaliseerd. Bannon mag nu deelnemen aan de zogeheten Principals Meeting van de National Security Council. De Principals Meeting is het hoogste overlegorgaan over veiligheid binnen het Witte Huis.

De stap is hoogst ongebruikelijk, omdat normaal (maar wat is nog normaal bij Trump?) alleen maar veiligheidexperts daaraan deelnemen. Het besluit valt samen met een grondige reorganisatie van de National Security Council. Terwijl Bannon een promotie kreeg, werden de Director of National Intelligence en Chairman of the Joint Chiefs of Staff gedegradeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl