1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Mariniers treinkaping De Punt: we hielden ons aan de regels

De drie commandanten van de mariniers die de Molukse treinkaping bij De Punt beëindigden, noemen de kritiek die de afgelopen jaren op de actie is ontstaan walgelijk. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de militairen is de actie in 1977 volgens de afspraken verlopen.

De drie wijzen op de geweldsinstructie die ze meekregen: gepast geweld gebruiken en aanhouden indien mogelijk. "Precies dat hebben we gedaan", zegt een van hen in de krant. Volgens hem zijn de afspraken vooraf goed doorgesproken. "We hebben altijd gezegd: hier gaan slachtoffers bij vallen."

In oktober vorig jaar zei een marinier nog dat de Molukkers die de trein hadden gekaapt, de bestorming niet mochten overleven. Volgens hem sprak een "vertegenwoordiger van de regering" deze wens uit tijdens de briefing voor de bevrijdingsactie.

De commandanten in De Telegraaf spreken nu dus tegen dat ze de Molukse kapers zouden hebben geëxecuteerd. "Ik zou zo’n opdracht om iedereen te doden zonder meer hebben geweigerd", zegt een van hen. Dat drie van de negen kapers de actie hebben overleefd, zou volgens de militair het bewijs zijn dat er van executies geen sprake was.

Molukse treinkaping bij De Punt in 1977

Komende week doet de rechtbank Den Haag uitspraak in een zaak die is aangespannen door de nabestaanden van twee kapers. Ze eisen een schadevergoeding van de staat.

Eind vorig jaar sprak toenmalig minister van Justitie Dries van Agt nog in Nieuwsuur over de beëindiging van de kaping. "De opdracht was de gegijzelden bevrijden, maar zo weinig mogelijk mensen doden", zei hij in het programma. Van Agt blijft erbij dat er geen instructies waren om kapers dood te schieten en dat de bevrijdingsactie volkomen rechtmatig is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl