"De opdracht was de gegijzelden bevrijden, maar zo weinig mogelijk mensen doden." Dat zegt toenmalig minister van Justitie Dries van Agt in Nieuwsuur over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt. Daarbij werden twee Molukse kapers doodgeschoten.
Van Agt blijft erbij dat er geen instructies waren om kapers dood te schieten en dat de bevrijdingsactie volkomen rechtmatig is geweest.
Volgens nabestaanden zijn de twee kapers bij de beëindiging van de treinkaping in juni 1977 van dichtbij geëxecuteerd door mariniers, terwijl ze al waren uitgeschakeld.
In oktober verklaarde een betrokken marinier anoniem via zijn advocaat dat de treinkapers de bestorming niet mochten overleven. Volgens hem sprak een "vertegenwoordiger van de regering" deze wens uit tijdens de briefing voor de bevrijdingsactie.
Van Agt kan niet verklaren waar "dat vreemde verhaal" vandaan komt. "Ik weet alleen van ons team en van mezelf wat is besloten. Het kan niet waar zijn."
Hij gelooft niet dat er vanuit militaire hoek instructie is gegeven voor het doden van de treinkapers. "Op papier is zoiets altijd mogelijk. Maar het is onwaarschijnlijk."
Rechtszaak
Bijna veertig jaar na de treinkaping eisen nabestaanden van de doodgeschoten kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja erkenning voor de wijze waarop de twee omkwamen. Dat zeiden ze vandaag tijdens de eerste zitting in de rechtbank Den Haag.
De Staat moet zich daar verantwoorden voor de dood van de Molukkers. Volgens Liesbeth Zegveld, advocaat van de families, is er voldoende bewijs om te zeggen dat de Staat opdracht heeft gegeven om de kapers dood te schieten.
Bestorming
In mei 1977 kaapten negen Molukse jongeren een trein bij het Drentse De Punt. Acht mannen en een vrouw hielden vijftig passagiers gegijzeld. Bij de bestorming van de trein kwamen twee passagiers en zes van de negen kapers om het leven.
Sindsdien zijn er verdenkingen dat de mariniers die de trein bestormden, kapers doelbewust hebben doodgeschoten nadat die al waren uitgeschakeld.
Oud-premier Den Uyl gebruikte in 1987 wel het woord executie, maar zou dat hebben gedaan op persoonlijke titel.
Van Agt zegt hierover: "Ik kan het geen executie noemen. Dat betekent dat je mensen welbewust doodt. Dat kan niet zijn gebeurd."