NOS NieuwsAangepast

Paspoortcontrole in de Thalys, maar nog niet in internationale bus

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Er komt hoogstwaarschijnlijk een verplichte paspoortcontrole in de internationale treinen Thalys en Eurostar. Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben daar afspraken over gemaakt, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie een mededeling van de Belgische regering.

De vier landen gaan de komende maanden overleggen met de treinmaatschappijen over de precieze uitvoering van de controles. Volgens Nederland is het de bedoeling dat de vervoerders op vrijwillige basis gaan meewerken met een proef, die uiteindelijk moet leiden tot definitieve invoering.

Halverwege maart moet er een concreet plan op tafel liggen. Dan komen de regeringsleiders in Brussel bijeen.

Het is al duidelijk dat het niet gaat om identiteitscontroles zoals die aan de grens plaatsvinden, maar om 'confirmiteits-checks', zoals de Belgen ze noemen. Daarbij wordt gekeken of de naam op het paspoort overeenkomt met de naam op het vervoersbewijs. Wie dat moet gaan doen ligt nog niet vast, maar wellicht wordt dat een taak van de conducteur.

Terrorisme

De roep om identiteitscontroles in het openbaar vervoer werd luider sinds de terroristische aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. De dader van die aanslag wist met het openbaar vervoer via Nederland, België en Frankrijk naar Italië te reizen, voordat hij door de politie werd doodgeschoten.

Toch gaan de afspraken minder ver dan de Belgische minister Jambon eerder aankondigde. Hij wilde ook paspoortcontroles in internationale bussen. Daarover hebben de landen geen afspraken gemaakt. Er komen ook geen controles in internationale treinen zoals de Benelux-trein.

Een woordvoerder van de Belgische regering zegt dat controles in kleinere treinen moeilijk liggen vanwege Europese afspraken. Controles op bussen volgen misschien later nog, als de proef met controles in de Thalys een succes wordt. "Je moet ergens beginnen. We moeten oppassen dat we niet alles tegelijk willen doen."

Malta

De afspraken werden gemaakt op Malta, op een bijeenkomst van Europese ministers van Justitie. Nederland was daar niet met een minister of staatssecretaris aanwezig, omdat Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff bij het Kamerdebat over de positie van Van der Steur waren. Op Malta was een Nederlandse ambtenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl