Verscherpte bewaking bij de Thalys
NOS NieuwsAangepast

Ook Nederland voelt voor paspoortcontrole bij koop treinticket

Nederland gaat met de buurlanden praten over de invoer van een verplichte legitimatie bij een buitenlandse reis per bus, trein of boot. Het ministerie van Veiligheid en Justitie staat redelijk positief tegenover het Belgische plan om internationale reizigers in het openbaar vervoer strenger te controleren. Er ligt alleen nog geen concreet uitgewerkt plan, benadrukt een woordvoerder van het ministerie.

België wil dat in het voorjaar van 2018 passagiers bij de aankoop van een internationaal bus-, trein- of bootkaartje hun paspoort laten zien. De gegevens van de reiziger worden in een databank opgeslagen. Bij het vertrek wordt het ticket nogmaals vergeleken met het paspoort of de ID-kaart.

Ook Nederland voelt voor paspoortcontrole bij koop treinticket

Poort

Nu geldt zo'n strenge controle alleen voor vliegtuigpassagiers. Vanwege het toenemende aantal terroristische aanslagen wil de Belgische minister Jambon strengere controles. De verdachte van de terroristische aanslag in Berlijn Anis Amri is na de aanslag met de trein naar Nederland gegaan. Vandaar is hij met de trein naar Frankrijk gereisd. Volgens de voorstanders van het plan heeft het geen zin om een poort dicht te doen en andere poorten open te laten staan.

Eind deze maand praten Nederland, Duitsland en Frankrijk met België over een gezamenlijke uitwerking van het plan. Nederland wil dat de privacy van de reizigers wel wordt gewaarborgd. Regeringspartij VVD is positief en noemt het plan een logische volgende stap. "Terroristen moeten niet kunnen reizen", zegt Tweede Kamerlid Tellegen. "Hun reismogelijkheden moeten zo snel mogelijk worden beperkt."

Vervoersmaatschappijen zijn kritisch over de registratie van internationale reizigers. De extra controle kan leiden tot vertragingen en lange wachtrijen. Het plan is ook kostbaar en kan de prijzen van de kaartjes opdrijven.

Sleepnet

Ook deskundigen op het gebied van terrorismebestrijding zetten vraagtekens bij het plan. "Je tuigt een heel systeem op dat met een groot sleepnet heel veel vangt. Maar is dat wel effectief om terroristen op te pakken?", vraagt Bibi van Ginkel van het internationale anti-terrorismecentrum ICCT zich af. Zij denkt dat er effectievere en minder overlast bezorgende maatregelen zijn om terroristen te traceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl