Ook mensen die met de Thalys naar België reizen, moeten zich registreren.
NOS NieuwsAangepast

België voert grenscontroles in voor bus, trein en boot

België gaat bus-, trein- en bootpassagiers vanaf voorjaar 2018 strenger controleren. Iedereen die dan het land binnenkomt, moet geregistreerd staan. Aan het loket een kaartje kopen zonder ID-bewijs is dan niet meer mogelijk. Nu geldt zo'n registratie alleen voor vliegtuigpassagiers, maar België wil strengere controles vanwege de recente terroristische aanslagen.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jambon, wil voorkomen dat terroristen ongehinderd hun gang kunnen gaan, meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Jambon refereert aan de vlucht van de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn; die ging na de aanslag waarschijnlijk via Nederland en Frankrijk naar Italië.

België had al eerder gezegd strengere controles te willen. Minister Jambon vraagt Nederland, Duitsland en Frankrijk om mee te doen en praat er eind deze maand met die landen over. De Belgen overleggen ook met de Europese Commissie over de uitwerking van het plan. Als het kan worden uitgevoerd, wordt het in mei volgend jaar van kracht.

Protest

Vervoersmaatschappijen verzetten zich tegen de registratie van internationale reizigers en hebben al eerder tegen het plan geprotesteerd bij premier Michel. Ze vrezen grote vertragingen. Als de bedrijven niet meewerken en reizigers anoniem vervoeren, kunnen ze een boete krijgen van 50.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl