Rutte en Van der Steur omhelzen elkaar
NOS NieuwsAangepast

Van der Steur stapt op in nasleep Teevendeal

Minister Van der Steur treedt af als minister van Veiligheid en Justitie. Aanleiding is de 'bonnetjesaffaire' in de nasleep van de zogenoemde Teevendeal. Hij biedt de koning zijn ontslag aan.

VVD'er Van der Steur probeerde de Tweede Kamer er vandaag van te overtuigen dat hij echt niets heeft willen verdoezelen en dat hij er als Kamerlid niet aan heeft willen meewerken om de Kamer informatie te onthouden. Maar de Kamer bleef heel kritisch en gebruikte woorden als 'verbale uitvluchten' en 'bedonderen.'

Voelt geen vertrouwen

Van der Steur zei dat hij alle vragen van de Kamer heeft beantwoord en dat hij ook hecht aan het afleggen van verantwoording. "Maar ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen. Want velen hebben het politieke oordeel al lang geveld."

Hij benadrukte dat een minister het volle vertrouwen van de Kamer moet genieten en hij denkt dat dat vertrouwen er niet is. Voor het debat had hij al aan premier Rutte verteld, dat hij na het antwoord van het kabinet zijn besluit bekend zou maken.

Ard van der Steur wist vanmiddag al wat hij ging doen

Van der Steur voegde er geëmotioneerd aan toe dat hij zich de afgelopen anderhalf jaar met hart en ziel heeft ingezet voor de versterking van de rechtsstaat en dat hij elke dag heeft gevochten om Nederland veiliger te maken, samen met politieagenten, officieren van justitie en anderen. "Wat een geweldige mensen zijn dat." Hij zei ook dat hij alleen maar trots kan zijn op zijn medewerkers.

Van der Steur is in deze kabinetsperiode al de derde bewindsman op Veiligheid en Justitie die opstapt in verband met de bonnetjesaffaire. Eerder ruimden zijn VVD-partijgenoten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven het veld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl