Op veel plaatsen staat er al een hek op de grens met Mexico
NOS NieuwsAangepast

Trump geeft startschot voor bouw Mexicaanse muur

President Trump heeft een uitvoeringsbesluit getekend waarmee de bouw van de omstreden muur tussen de VS en Mexico van start kan gaan.

"De voorbereidingen voor de bouw zullen meteen van start gaan", zei Trump in een interview met ABC News. Ook zei de president dat hij verwacht dat de bouw van de muur binnen enkele maanden begint. "Zo snel als praktisch mogelijk is."

Wat Donald Trump wil met de muur langs de grens

Volgens Trump wordt de muur gebouwd met Amerikaans geld, maar gaan de Mexicanen de kosten volledig terugbetalen. De Mexicaanse president Peña Nieto heeft tot nu toe altijd gezegd dat daarvan geen sprake kan zijn. Hij komt volgende week naar het Witte Huis om met Trump te praten en dan zal dit onderwerp ongetwijfeld op de agenda staan.

De muur van ruim 1600 kilometer langs de grens met Mexico is een van de verkiezingsbeloften van Trump. Hij moet ervoor zorgen dat er geen illegalen, drugs en wapens de VS binnenkomen uit Mexico. Vorig jaar werden er zo'n 400.000 illegalen aan de grens opgepakt.

Meer cellen

Ook kondigde Trump een aantal andere besluiten aan met betrekking tot grensbeveiliging en immigratie. Zo komen er meer cellen langs de Amerikaanse grens met Mexico en komen er 5000 grenswachten bij, die moeten voorkomen dat mensen illegaal de grens oversteken. Het aantal agenten dat illegale immigranten moet opsporen en uitzetten wordt verdrievoudigd.

Gemeenten die niet meewerken aan de uitzetting van illegalen, de sanctuary cities, krijgen geen geld meer van de overheid. Trump wil landen die illegalen niet terugnemen, straffen door geen visa meer te verlenen.

Kinderen

De aangekondigde maatregelen hebben geen betrekking op zogenoemde DACA-immigranten. Deze maatregel uit 2012 geeft bescherming aan kinderen die illegaal de VS zijn binnengekomen.

Trump tekende de besluiten op het ministerie van Veiligheid, waar hij een bezoek bracht aan de onlangs benoemde minister John Kelly.

Naar verwachting zal hij later deze week aankondigen dat er restricties komen voor immigranten vanuit de islamitische landen Syrië, Jemen, Irak, Iran, Sudan, Libië en Somalië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl