NOS NieuwsAangepast

In Texas zijn er voor- en tegenstanders van Trumps muur

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

George Brenzovich woont aan de frontlinie. Althans, zo ervaart hij dat zelf. "De rust hier is bedrieglijk: een paar kilometer verderop liggen niet alleen dodelijke slangen maar ook gevaarlijke criminelen op de loer. ’s Nachts hoor ik de schoten en explosies. Het zijn Mexicaanse drugsbendes die ieder moment deze kant op kunnen komen."

En dus heeft hij zijn eigen wapenarsenaal opgebouwd. "We moeten ons land zelf verdedigen, want agenten zijn er niet", stelt Brenzovich. Met een schamper lachje wijst hij naar een groot bouwsel in de verte. Een stuk hek dat aan beide kanten ophoudt. "Je loopt er zo omheen. Zó achterlijk is onze federale overheid dus. Daarom arresteer ik de Mexicanen zelf."

Deze grensbewoner wil een ‘grote, mooie muur’, precies zoals Donald Trump die belooft. Op dag één van zijn campagne kondigde de zakenman aan Mexicaanse verkrachters en andere criminelen buiten de deur te zullen houden. En Mexico betaalt. De uitspraken bleven Trump achtervolgen, maar ze hebben ook bijgedragen aan zijn nominatie tot presidentskandidaat.

Mexicanen belangrijk thema in Amerikaanse verkiezingen

Want de angst van Amerikanen als Brenzovich is groot. De zestiger haalt zijn nieuws onder meer van Breitbart, een conservatieve nieuwszender die onlangs nog suggereerde dat IS via Mexico de VS probeert te infiltreren. "Je kunt niemand vertrouwen", benadrukt Brenzovich ernstig. "Laatst las ik nog dat Mexicaanse drugsbendes 9-jarigen ronselen om moorden te plegen."

Burgermilities

Soortgelijke verhalen circuleren ook op de websites van zogeheten burgermilities. Uit hun Facebook-pagina’s blijkt de invloed van Trumps uitspraken. Sommige milities patrouilleren ’s nachts zwaarbewapend langs de grens om Mexicaanse immigranten desnoods met geweld buiten Amerika te houden. Leden spreken over een invasie.

De Mexicaanse grens in Cijfers

Hoeveel?Wat?
4.000.000.000Jaarlijks budget grensbewaking in dollars
21.000Personeel grensbewaking (10.500 in 2004)
1050Kilometers bestaand hekwerk
3200Kilometers Amerikaans-Mexicaanse grens
25.000.000.000Geschatte prijs in dollars voor bouw muur

De feiten laten een ander verhaal zien. Mexicanen vormen nog steeds de helft van Amerika’s ruim 11 miljoen ongedocumenteerde immigranten, maar tussen 2007 en 2014 nam hun aantal juist af, met 1,3 miljoen. Dat heeft grotendeels te maken met een aantrekkende Mexicaanse economie. Maar ook met het feit dat juist president Obama al ruim 2,5 miljoen mensen deporteerde; een recordaantal.

Jeff Ivey vraagt zich dan ook af of zo’n muur überhaupt nodig is. Zijn boerderij ligt vlak aan de grens. "Vroeger was er veel drugsgeweld waardoor veel Mexicanen de grens over vluchtten. Maar nu gebeurt dat eigenlijk nog vrij weinig."

De hele industrie is van hen afhankelijk.

Boer Jeff Ivey over de Mexicaanse arbeiders

De Texaanse boer is afhankelijk van Mexicaanse arbeiders. Op zijn pecannotenboerderij werken momenteel vijf Mexicanen die landbouwmachines repareren.

"Nu is het nog rustig", vertelt Ivey, "maar je moet hier tussen november en december eens komen. Dan is het hier oogsttijd en is 90 procent van al onze werknemers van Mexicaanse afkomst. De hele industrie is van hen afhankelijk."

  • Arjen van der Horst / NOS
    Boer Jeff Ivey is tegen Trumps muur
  • Arjen van der Horst / NOS
    "Tijdens het oogsten is 90 procent van mijn werknemers van Mexicaanse afkomst"
  • Arjen van der Horst / NOS
    De boerderij van Ivey
  • Arjen van der Horst / NOS
    Het hek aan de grens
  • Arjen van der Horst / NOS
    Boer Ivey aan de grens

In tegenstelling tot Brenzovich spreekt Ivey vol lof over de Mexicanen. "Ze werken gewoon harder. De manier waarop Trump hen neerzet is onterecht. Dit zijn geen ‘verkrachters’, maar mensen op zoek naar een beter bestaan."

Volgens de pecanboer heeft het geen zin om dat tegen te willen houden. "Hoe meer muren wij optrekken, hoe meer wegen zij zullen vinden om alsnog hun toekomstplannen na te jagen. Dat is niet meer dan normaal."

Wanneer er toch nog een familie de grens overkomt, laat hij ze dan ook gaan. "Waarom zou ik ze aangeven?" lacht Ivey. "Ik geef ze eerder wat te eten, een flesje water en wens ze het beste."

Ga hieronder naar NOS The Series, onze speciale site, met video's over de Amerikaanse verkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl