Het logo van Google op de ramen van het hoofdkantoor in Mountain View
NOS Nieuws

340 (nepnieuws)sites krijgen geen reclamegeld meer van Google

In het vierde kwartaal van 2016 heeft Google 340 sites verwijderd uit zijn advertentieprogramma. Een deel van de verwijderde sites verspreidde nepnieuws.

Het advertentieprogramma is bedoeld voor websites die via Google op hun site reclame willen tonen. De internetgigant verzorgt dat en verdeelt de inkomsten met de eigenaar van de site. Dat kan beide partijen veel geld opleveren.

Tegengaan

Hoeveel van de verwijderde sites nepnieuws verspreidden, is niet duidelijk. Wel schrijft het bedrijf dat er 550 sites in de periode zijn onderzocht.

De zoekgigant en Facebook beloofden afgelopen najaar om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan door de geldkraan naar nepnieuwssites dicht te draaien. Zo waren er verhalen over Macedonische tieners die naar eigen zeggen duizenden euro's per maand verdienden aan het nepnieuws.

Welke sites Google heeft verwijderd, wil het bedrijf niet zeggen. Het gaat waarschijnlijk deels om sites die specifiek zijn opgericht om geld te verdienen aan nepnieuws over Donald Trump, Hillary Clinton of Angela Merkel.

Hoeveel nepnieuwssites uit het advertentieprogramma van Facebook zijn gehaald is onbekend. Het bedrijf heeft wel maatregelen aangekondigd om nepnieuws uit het nieuwsoverzicht op het platform te weren. Zo is het de bedoeling dat verdachte nieuwsberichten worden gecheckt en dat bij aantoonbaar nepnieuws duidelijk wordt vermeld dat het om nepnieuws gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl