NOS NieuwsAangepast

Nederlandse banken zitten in hun maag met Dakota-oliepijpleiding

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

ING en ABN Amro staan onder druk om de financiering van de omstreden Dakota-oliepijpleiding stop te zetten, na het besluit van president Trump groen licht te geven voor het project. Beide banken zijn direct en indirect betrokken bij de financiering.

ING stelt vanmiddag in een verklaring dat de bank zich zorgen maakt over het project. De bank kan naar eigen zeggen verder weinig uitrichten. "Wat we kunnen doen, is onze invloed aanwenden om het proces, waar mogelijk, tot een resultaat te brengen waarmee alle partijen tevreden zijn", staat er in de verklaring. Half februari zal ING een ontmoeting hebben met leiders van de Sioux-indianen.

'Wij zijn gebonden'

Na felle protesten van de indianen waren alle vergunningen ingetrokken en was een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de milieuschade van het project. Maar nu Trump de resultaten van dat onderzoek niet wil afwachten, zullen de laatste vergunningen voor het project snel rondkomen, verwacht ING. Zodra die binnen zijn, moet de bank het geld overmaken. "We zijn contractueel gebonden om de financiering te leveren, zodra de vereiste vergunningen er zijn."

Op sociale media reageren een aantal klanten van de bank verontwaardigd.

ING maakt deel uit van een consortium van zeventien banken dat een krediet van 2,5 miljard dollar ter beschikking heeft gesteld voor de aanleg van de pijpleiding. De Nederlandse bank draagt 120 miljoen bij, waarvan bijna de helft al is overgemaakt. ABN Amro financiert het moederbedrijf van Energie Transfer Partners, dat een aandeel van 38 procent in de pijpleiding heeft.

De Eerlijke Bankwijzer, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, heeft na het besluit van Trump gisteravond meteen contact gezocht met beide banken. "De situatie is acuut", stelt projectleider Peter Ras. "Volgens een Republikeins Congreslid uit Noord-Dakota kan de pijpleiding nu binnen een week afgebouwd worden. De banken moeten in actie komen."

Invloed gebruiken

ING heeft al eerder in een verklaring laten weten bezorgd te zijn over de gevolgen van bouw van de oliepijpleiding voor het leefgebied van de Standing Rock Sioux.

Ook ABN Amro stelt op de eigen website zich bewust te zijn van de zorgen van de Sioux en milieuorganisaties over de Dakota Access-pijpleiding. Een woordvoerder laat weten dat er meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden met de klant, waarin de bank aangedrongen heeft op een akkoord met de indianen. "We financieren het project niet, maar we hebben wel invloed."

De Eerlijke Bankwijzer is niet onder de indruk van het argument dat de banken juridisch gebonden zijn aan het nakomen van hun contracten. "Ga de strijd maar aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl