Een van de demonstrerende indianen in het kamp bij Cannon Ball
NOS Nieuws

Indianen willen geen oliepijpleiding door achtertuin

In de Amerikaanse staat North Dakota protesteren honderden indianen en milieuactivisten tegen de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding naar Illinois. Door de leiding, die bijna 1900 kilometer lang is en vier staten doorkruist, moeten vanaf eind dit jaar dagelijks 470.000 vaten aan ruwe olie gaan stromen. Maar de groeiende groep demonstranten probeert daar een stokje voor te steken.

Indianen van de stam Standing Rock Sioux verzetten zich sinds april tegen het miljardenproject. Net buiten hun reservaat bij het stadje Cannon Ball, waar de Cannonball-rivier en de Missouri-rivier bij elkaar komen, hebben ze een kamp opgeslagen. Daar gaat de oliepijpleiding de grond in en onder de Missouri-rivier door.

Pijpen die nodig zijn voor de aanleg van de oliepijpleiding tussen North Dakota en Illinois

De demonstranten zijn bang dat de pijpleiding gaat lekken en daarmee de kwaliteit van het drinkwater en het milieu aantast.

Het aantal demonstranten in het kamp is snel gegroeid en inmiddels bestaat het kamp uit honderden indianen van verschillende stammen uit het hele land en uit milieuactivisten. Sommigen hebben zelfs hun baan opgegeven en hebben hun hele familie meegenomen. Anderen verblijven tijdelijk in het kamp.

Het kamp in de buurt van Cannon Ball

"Normaal gesproken is het een leeg veld, maar nu staan er auto's, vrachtwagens, tipi's en tenten in de buurt van het Standing Rock Sioux-reservaat", omschrijft een journalist van de Amerikaanse publieke radio-omroep NPR het kamp. "De indianenstam wil de pijpleiding niet in zijn achtertuin."

De olie wordt tegenwoordig nog met vrachtwagens en treinen vervoerd. Volgens deskundigen is die manier van transport vele malen onveiliger dan het vervoer via een pijpleiding.

Nu nog wordt de olie van North Dakota via het spoor vervoerd

In november vorig jaar gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken geen toestemming voor de bouw van de omstreden Keystone-pijpleiding. De 1900 kilometer lange olieleiding zou de bestaande oliepijpleidingen in de VS en Canada met elkaar moeten verbinden, maar volgens president Obama was de aanleg niet in het belang van de VS.

Een demonstrant tegen de oliepijpleiding voor de federale rechtbank in Washington

De Standing Rock Sioux-stam wil ook dat de aanleg van de Dakota Access Pipeline wordt stopgezet en heeft daarom een rechtszaak aangespannen. Op 9 september doet een federale rechtbank in Washington uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl