AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump blaast omstreden oliepijplijnen nieuw leven in

President Trump wil verder met de aanleg van twee grote, omstreden oliepijpleidingprojecten. Het gaat om Keystone XL, dat door zijn voorganger Obama was geschrapt, en om Dakota Access, dat was stilgelegd na protesten van indianen.

Het besluit van Trump is geen verrassing. In de verkiezingscampagne had hij al gezegd dat er onder zijn leiding weer werk zou worden gemaakt van de twee projecten, waarover al jaren wordt gedebatteerd.

Trump gaat verder met oliepijplijnen

Obama haalde in 2015 een streep door Keystone XL, het plan voor een bijna 1900 kilometer lange pijpleiding om olie uit Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico te brengen. Vooral de milieubeweging heeft grote bezwaren. Obama kwam uiteindelijk tot de slotsom dat het project niet in het belang van de VS was.

Dakota Access is een pijpleiding die van Noord-Dakota via Zuid-Dakota en Iowa naar Illinois leidt. In december werd de aanleg stilgelegd na protesten van de milieugroepen en indianen. Volgens de milieubeweging is het risico op schade aan de natuur door lekkages groot. De Sioux-stam van Standing Rock zeggen verder dat de Dakota Access Pipeline loopt over heilige grond, waar voorvaderen begraven liggen.

Wouter Zwart bij de Standing Rock Sioux (september 2016)

America First

Correspondent Wouter Zwart zegt dat het besluit van vandaag past in Trumps America First-beleid, dat gericht is op het creëren van banen en economische groei in de Verenigde Staten. "Volgens de woordvoerder van het Witte Huis moet dit een energierevolutie teweegbrengen", zegt Zwart.

"Die moet ervoor zorgen dat vanaf nu alle leidingen die nodig zijn voor zulke projecten alleen nog maar gebouwd worden in Amerika, met Amerikaans staal. Aan de andere kant kun je je voorstellen hoe teleurgesteld de milieubeweging en indianen zullen zijn."

NOS
Het gaat om de projecten Keystone XL en Dakota Access

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl