Demonstranten vieren dat de vergunning niet wordt toegekend
NOS NieuwsAangepast

Geen vergunning voor oliepijpleiding bij gebied Sioux

De Amerikaanse overheid geeft geen vergunning af voor de aanleg van een oliepijpleiding bij het Standing Rock-reservaat in de Amerikaanse staat North Dakota. Er moeten alternatieve routes worden onderzocht vindt het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat over de toestemming voor de aanleg gaat.

De Standing Rock Sioux en milieuactivisten protesteren al maanden tegen de aanleg van het deel van de pijpleiding dat onder een meer door zou gaan. De plaatselijke stam vreest voor hun waterbron en een ontheiliging van de plekken waar hun voorouders begraven zijn.

'Dit is het beste nieuws dat ik ooit heb gehoord'

De North Dakota Access Pipeline moet 1900 kilometer lang worden, en olie vervoeren van North Dakota naar de zuidelijker gelegen staat Illinois. Het is een project van 3,8 miljard dollar. De leiding is grotendeels klaar, op het ontbrekende stuk bij Lake Oahe na.

Het besluit is een grote overwinning voor de demonstranten. Er brak dan ook luid gejuich uit toen ze van het besluit hoorden om de vergunning niet af te geven. Toch zeggen de Standing Rock Sioux dat ze voorzichtig blijven, omdat ze niet weten wat de nieuwe president Trump zal gaan doen met de pijpleiding.

Volgens correspondent Arjen van der Horst kan Trump er inderdaad nog iets aan doen en is de verwachting dat hij de beslissing van de regering-Obama zal terugdraaien. "Trump heeft vorige week nog gezegd dat hij de pijpleiding zo snel mogelijk wil laten afbouwen. De verwachting is dat Trump dit dan ook snel zal regelen na het betreden van het Witte Huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl