Mensen die tegen de pijpleiding zijn in een speciaal ingericht protestkamp
NOS Nieuws

Discussie over omstreden pijpleiding nadert climax

Ruim honderd tegenstanders van de Dakota Access pijpleiding in de VS hebben de confrontatie gezocht met werklieden van het project. Niemand is daarbij gewond geraakt.

Er is veel protest tegen de komst van de oliepijpleiding. Demonstranten, vooral Sioux-indianen die in het gebied wonen, zijn bang dat de pijpleiding gaat lekken en daarmee het drinkwater en het milieu verontreinigt. Ook vrezen de indianen dat heilige plaatsen overhoop worden gehaald.

Sinds augustus hebben de autoriteiten al bijna 500 mensen gearresteerd bij protesten tegen de leiding.

Besluit

Volgens de Amerikaanse regering wordt er binnen een paar dagen een besluit genomen over de locatie van de pijplijn, die dagelijks een half miljoen vaten olie per dag moet vervoeren. De aanleg van de pijplijn is sinds september vertraagd, toen de Amerikaanse ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Justitie het bedrijf achter de pijpleiding vroegen om het werk stil te leggen.

President Obama zei vorige week dat het mogelijk moet zijn dat de pijpleiding een andere route krijgt, om zo rekening te houden met heilige plaatsen van de indianen.

De pijplijn is inmiddels aangelegd tot aan de grens van het indianengebied, maar het bedrijf zei deze week voorbereidingen te treffen om ook ín het gebied te gaan werken. Dat heeft alleen maar tot meer woede onder de demonstranten geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl