Overwinning voor indianen bij verzet tegen pijplijn door 'heilige grond'
De Amerikaanse regering wil dat de bouw van een oliepijpleiding in North Dakota voorlopig wordt gestaakt. De ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Defensie hebben het bedrijf achter de pijpleiding gevraagd om het werk stil te leggen.
De ministeries zeggen in een verklaring dat er een serieuze discussie moet worden gevoerd over de bezwaren die indianenstammen hebben tegen dat soort projecten.
De Dakota Access Pipeline wil de pijplijn gebruiken om een half miljoen vaten olie per dag te vervoeren naar Pakota in Illinois. Sioux-indianen proberen dat tegen te houden. Ze zijn bang dat de pijpleiding gaat lekken en daarmee de kwaliteit van het drinkwater en het milieu aantast. Ook doorkruist de pijplijn heilige grond, zeggen ze.
Stemmen gehoord
Het overheidsingrijpen komt kort nadat een rechter eerder geen reden zag om de bouw van de 2000 kilometer lange pijplijn stil te leggen. De federale rechter zei dat de argumenten van de Sioux-indianen niet gegrond zijn. Hij oordeelde dat de pijplijn ondanks protesten verder mocht worden gebouwd.
Voorstanders van de pijpleiding stellen dat het veiliger is om olie via een pijplijn te vervoeren, dan via het spoor en over de weg, zoals nu gebeurt.
De indianen zeggen dat ze geroerd zijn door het overheidsbesluit. "Onze harten lopen over, dit is een historische dag voor de Sioux en voor andere stammen in het hele land. Onze stemmen zijn gehoord", zei een van de Sioux-leiders.