Alessio Feniello verloor zijn zoon bij de lawine in Midden-Italië
NOS NieuwsAangepast

'Ik verwachtte een ambulance met mijn zoon, maar die kwam nooit'

"Ik stond in het ziekenhuis te wachten op de slachtoffers die binnen werden gereden. Ineens riep een agent dat er nog overlevenden gevonden waren. Hij noemde de naam van mijn zoon. Ik zakte door mijn benen van blijdschap. Later bleek het een fout, mijn 28-jarige zoon was helemaal niet gevonden", vertelt Alessio Feniello.

Stefano, de zoon van Alessio, verbleef vorige week in het hotel in Farindola in Midden-Italië dat getroffen zou worden door een verwoestende lawine. Woensdag, na een serie aardbevingen en vlak voor de sneeuw begon te schuiven, belde Stefano zijn vader. "We hebben net de sneeuwkettingen aan de banden vastgemaakt en willen naar huis gaan rijden. Maar de sneeuwschuivers zijn niet geweest, dus we moeten vanavond nog in het hotel blijven", vertelde hij. Een paar uur later werd hun hotel onder de sneeuw bedolven.

Later bleek het een fout, mijn 28-jarige zoon was helemaal niet gevonden.

Alessio Feniello, van wie de zoon de lawine niet overleefde

Urenlang zaten Alessio en zijn vrouw in spanning. Ze wisten niet of hun zoon, en zijn vriendin waarmee hij in het hotel verbleef, het ongeluk hadden overleefd. Vrijdag kregen ze eindelijk iets te horen van de autoriteiten: Stefano en zijn vriendin hadden het overleefd, werd verteld.

Ambulances

Een paar uur later kwam de eerste ambulance aan bij het ziekenhuis. Toen de tweede, de derde. In die ambulance lag Stefano's vriendin. In de vierde ambulance lag een onbekende gewonde. "We bleven wachten op de vijfde ambulance. Maar die kwam niet. Mijn zoon was helemaal niet gevonden."

Alessio sprak met de vriendin van zijn zoon. Zij vertelde hem dat ze de arm van Stefano nog had gezien onder de sneeuw, ze herkende zijn horloge. "Ze waarschuwde de reddingswerkers, maar die hebben niet meer op die plek gegraven. Alleen op de plek waar een ander stel werd gevonden. Voor mijn zoon is geen hoop meer", zegt Alessio huilend.

Sneeuwschuivers

Dat het verhaal van zoon Stefano over de sneeuwschuivers klopt, blijkt uit een e-mail van de manager van het hotel. Hij stuurde een aantal uur voor de lawine een e-mail naar de autoriteiten waarin hij schreef dat zijn gasten bang waren door de aardbevingen en dat ze wilden vertrekken. Ze konden echter niet weg uit het hotel, omdat de straten vol lagen met sneeuw.

Later bleek dat een sneeuwschuiver nog die avond de wegen schoon zou vegen, maar dat was te laat. De lawine rolde al in de namiddag van de berg.

Vijf dagen na de lawine zoeken de reddingswerkers nog steeds verder. Het aantal vermisten is bijgesteld naar 22. Er zijn zeven doden geborgen en negen mensen gered.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Er wordt nog steeds gezocht naar overlevenden, omdat er nog ruimtes met zuurstof zijn in het hotel dat is bedolven onder de sneeuw. Zo werden er eerder vandaag drie levende puppy's onder de sneeuw vandaan gehaald. Die puppy's zorgden even voor een lach op het gezicht van de reddingswerkers die al urenlang aan het zoeken waren in de kou.

De puppy's werden gevonden in de boilerruimte. In die ruimte werd eerder ook al een overlevende gevonden. Hij deed toen zijn verhaal.

Toen we die drie levende kinderen vonden in het hotel, keken we elkaar aan en dachten: deze engeltjes wissen alle dood die we eerder zagen.

Reddingswerker

De reddingswerkers zijn kapot, maar laten zich niet uit het veld slaan. Ze halen hoop uit de redding van de overlevenden vorige week. Bij die overlevenden zaten drie kinderen. "Toen we dat hout braken en die drie kinderen dicht bij elkaar zagen zitten, keken we elkaar aan en dachten allemaal: deze engeltjes wissen alle dood die we eerder zagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl