NOS NieuwsAangepast

'Ik ben uit het hotel gered, maar mijn zus moest ik achterlaten'

Overlevende Italië: er was alleen maar sneeuw en nog meer sneeuw

"Sneeuw. Overal was sneeuw." Dat vertelt een van de mensen die vannacht is gered uit het hotel in Midden-Italië dat woensdag werd bedolven onder een lawine. Ruim twee dagen zat Fabio Salzetta vast in het gebouw, en aan journalisten doet hij zijn verhaal.

Salzetta werkte in het hotel in Farindola, en kent het gebouw daarom door en door. Hij heeft de hulpdiensten geholpen bij het zoeken naar eventuele andere overlevenden. Al ruim twee dagen wordt er naar overlevenden gezocht.

"Ik help nu nog steeds", vertelt hij emotioneel. "De plek waar de kinderen zijn gevonden, was het meest beschut. Ik ken het gebouw goed", vertelt Salzetta.

We hadden helemaal niet het gevoel dat er iets ging gebeuren.

Fabio Salzetta, overlevende

Op het moment dat het hotel werd getroffen door een lawine, waren er zo'n 30 mensen binnen. Twee mensen die op dat moment buiten het hotel waren, werden al vrij snel gevonden. Zij wisten zich in veiligheid te brengen ​in een auto.

Gisteren werden er tien mensen levend gevonden. Vijf van hen, onder wie een jongen en zijn moeder en drie andere kinderen, werden uit het puin gered. Vandaag kwamen daar nog eens vier mensen bij. Het was de groep in de keuken gelukt vuur te maken en dat heeft hun overlevingskansen flink vergroot. Er worden nog steeds vijftien mensen vermist.

Het wonder van Farindola

Volgens Salzetta waren alle hotelgasten op het moment van de lawine in de lobby. Zij wachtten op een evacuatie vanwege het lawinegevaar. Het waarschuwingsniveau daarvoor was de dagen voor de lawine verhoogd naar niveau 3 en 4. "Maar we hadden helemaal niet het gevoel dat er iets ging gebeuren. Niemand verwachtte een lawine, dat is ook nog nooit eerder gebeurd hier."

Na de lawine verschuilde Salzetta zich in de boilerruimte. Zo wist hij te overleven. "Maar mijn zus moest ik achterlaten in de keuken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl