NOS Nieuws

'Ik ging even iets halen in de auto, toen kwam de lawine'

Tien meter. Zo ver zou het door een lawine getroffen hotel in Farindola volgens reddingswerkers zijn verplaatst door de kracht van het natuurgeweld. Mogelijk 30 mensen kwamen daarbij om het leven. Slechts twee zijn er tot nu toe gered.

"Ik heb het overleefd omdat ik iets uit de auto ging halen", vertelt een 38-jarige man in Italiaanse media. Zijn vrouw en twee kinderen waren toen nog in het hotel en zijn nog steeds vermist.

Hij is een van de hotelgasten die alarm sloegen. "Help ons, we sterven van de kou", schreven ze in sms'jes en appjes aan de hulpdiensten. De Italiaan kon het overleven door in zijn auto te kruipen, die nog niet was bedolven onder de sneeuw. Allebei de overlevenden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

  • EPA
    Een man wordt bij het hotel weggehaald
  • Vigili del Fuoco

Getuigen spreken in Italiaanse media van een lawine van ongehoorde kracht voor het gebied. Reddingswerkers kunnen het hotel maar met moeite bereiken; de wegen ernaartoe zijn geblokkeerd door een dik pak sneeuw. De reddingswerkers die vanochtend, 24 uur na het drama, wel bij het hotel konden komen, kwamen per ski.

Volgens de burgemeester van Farindola is het hotel volledig door de lawine opgeslokt, zegt hij tegen Italiaanse media. "Het gebied is nog steeds gevaarlijk." Vlak voor de lawine werd al gewaarschuwd dat er telefoonlijnen waren uitgevallen in het gebied vanwege de aardbeving en hevige sneeuwval.

Reddingswerkers bereiken hotel Italië na lawine: vrees voor veel doden

Over de staat van het hotel zelf is nog veel onbekend. Zo is niet duidelijk of het gebouw bestand had moeten zijn tegen een lawine. "Bijvoorbeeld in de Alpen zijn verschillende zones waar je versterkt moet bouwen, of waar niet gebouwd mag worden vanwege lawinegevaar", zegt Rolf Westerhof van Snow Safety Center, kenniscentrum over lawines. "In dit gebied waar lawines minder vaak een rol spelen durf ik daar niets over te zeggen."

Op de eerste beelden is te zien dat het hotel nog wel overeind staat maar dat van alle kanten sneeuw naar binnen is gekomen.

Er golden de afgelopen dagen in het gebied lawinewaarschuwingen van niveau 3 en 4, zegt Westerhof. "Op de plek waar het hotel stond kun je ervan uitgaan dat het om 4 ging. En de combinatie van veel sneeuw en een aardbeving, dat is de perfecte combinatie voor een lawine."

Volgens hem wordt er vanaf niveau 5 vaak overgegaan tot evacuatie. In een enkel geval gebeurt dat ook bij niveau 4. "Maar dat hangt helemaal van de situatie af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl