NOS NieuwsAangepast

Witte Huis valt media aan, maar komt niet met bewijzen

Donald Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer hebben op de eerste dag na de inauguratie een keiharde aanval op de media gedaan. Ze beschuldigden de media ervan dat ze een vals beeld hebben gecreëerd van het aantal mensen dat Trumps inauguratie heeft bijgewoond. Ondanks aanwijzingen van het tegendeel zei Spicer dat er nooit eerder zoveel mensen op een inauguratie zijn afgekomen.

"Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, punt uit. Deze pogingen het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk", zei Spicer op zijn eerste persconferentie als woordvoerder van het Witte Huis. Hij weigerde daarna vragen te beantwoorden. Wel zei hij dat de nieuwe regering "de pers verantwoordelijk houdt"; ook dat weigerde hij toe te lichten.

'Grootste menigte bij inauguratie ooit'

Trump had daarvoor al gezegd dat de media foto's van een leeg veld gebruikt hebben om de indruk te wekken dat hij niet veel mensen had getrokken. De media schatten dat er 250.000 mensen aanwezig waren, Trump had zelf de indruk gekregen dat het er anderhalf miljoen waren.

Trump boos op media

Trump en Spice onderbouwden hun beschuldigingen niet met bewijzen. Foto's en filmbeelden wekken de indruk dat Obama's inauguratie in 2009 veel meer mensen trok. Op foto's is te zien dat het veld voor het Capitool toen stampvol was. Volgens schattingen waren er 1,8 miljoen mensen aanwezig.

Volgens nieuwszender CNN zijn er meer aanwijzingen dat Trump minder mensen trok. Zo werden er op de dag van Obama's inauguratie acht jaar geleden veel meer metroritten gemaakt dan vrijdag.

March on Washington

Gisteren lijken er ook veel meer mensen te hebben meegedaan aan de Women's March on Washington dan er een dag eerder waren bij Trumps inauguratie. Volgens de stedelijke autoriteiten waren er meer dan een half miljoen anti-Trump-demonstranten in Washington.

In het hele land demonstreerden miljoenen mensen tegen Trump. Alleen al in New York waren er 400.000 op de been, en ook in Chicago en Los Angeles waren er honderdduizenden betogers.

Trump heeft niet op de demonstraties gereageerd. Wel beschuldigde hij gisteren de media er ook van een kloof tussen hem en de inlichtingendiensten te hebben verzonnen. Hoewel hij nog maar een week eerder de inlichtingendiensten in verband bracht met nazi-praktijken, zei hij gisteren na een bezoek aan de CIA dat hij van de CIA houdt, haar respecteert en "voor 1000 procent" achter haar werk staat. Over journalisten zei hij dat ze horen "tot de oneerlijkste mensen op aarde".

Ook zijn foto's van de inauguratie van Trump en de demonstratie tegen Trump naast elkaar gelegd en die laten volgens verschillende media zien dat er meer mensen bij de Women's March on Washington waren dan bij zijn inauguratie.

Kijkcijfers

In de Verenigde Staten zagen 31 miljoen mensen de inauguratie van Donald Trump op televisie. Dat waren er meer dan bij de inauguratie van zowel Barack Obama als Ronald Reagan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl