Women's March in Washington
NOS NieuwsAangepast

'Niemand had deze taferelen tegen Trump in Washington verwacht'

Niemand had verwacht dat het zo groot zou worden: de Women's March tegen Trump. De demonstratie trok alleen in Washington naar schatting een half miljoen mensen, en ook in andere steden over de hele wereld kwamen op sommige plekken tienduizenden, op andere nog veel meer mensen bijeen.

"Iedereen zegt dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt", vertelt correspondent Wouter Zwart vanuit Washington. "Iemand noemde het zelfs Woodstock-achtige taferelen." Daarmee wordt verwezen naar het legendarische Amerikaanse muziekfestival in 1969, waar 200.000 mensen werden verwacht, maar waar uiteindelijk meer dan 400.000 mensen verschenen. Ook in Washington verwachtte de organisatie 200.000 mensen.

Massaprotest in Washington: The Women's March

De betogingen die vandaag over de hele wereld waren, hadden uiteenlopende boodschappen: van aandacht voor klimaatverandering tot het tegengaan van homofobie. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn gericht tegen Trump.

De mars die in Washington gepland stond, waarbij de demonstranten een vastgestelde route zouden lopen, kon zelfs niet doorgaan vanwege de massale opkomst. "Alles staat vast, vanaf het begin- tot het eindpunt van de mars. Daarom kunnen de mensen niet eens lopen", zegt Zwart.

  • Reuters
  • Reuters
  • Jet Mok/NOS

Het was drukker dan een dag eerder tijdens de inauguratie van president Trump. "Toen werd hier vooral feestgevierd voor Trump, en een dag erna is iedereen op dezelfde plek vooral tegen hem."

De opkomst is zeer divers, ondanks dat de mars eigenlijk alleen voor vrouwen was gepland. "Het is een demonstratie tegen racisme, seksisme, homofobie en xenofobie", zegt Zwart. Op de betoging kwamen naast vrouwen ook mannen en kinderen af.

Afgelast

Ook in Chicago was het heel druk. Daar werd de protestmars door het centrum van de stad afgelast, omdat de mensenmenigte dermate groot was dat de organisatoren vonden dat de veiligheid in het gedrang kwam. In plaats daarvan werd een groter gebied vrijgemaakt aan de baai van Lake Michigan en werd de bijeenkomst verlengd.

Trump heeft nog niet gereageerd op de demonstraties. Hij gaf een persconferentie na een bezoek aan de CIA, maar repte met geen woord over de betogingen. Hij heeft de demonstratie in Washington wel gezien vanuit zijn auto, toen hij erlangs reed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl