Beryl Saccer uit Detroit in de sportschool
NOS NieuwsAangepast

'Ik heb hier uren voor gereden, ik hoop dat Trump luistert'

Zo'n veertig vrouwen sliepen vannacht in een sportschool in Washington. Op oude gym-matten, in gedoneerde slaapzakken. De vrouwen komen vanuit het hele land richting de hoofdstad van de Verenigde Staten voor de Women's March, een protestmars tegen Donald Trump. "Trump zegt dat hij naar Amerika gaat luisteren. Nou, dan luistert hij ook maar eens naar ons", vertelt een van hen tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

De Women's March wordt vandaag wereldwijd in honderden verschillende steden gelopen. In Amsterdam waren ongeveer 3000 mensen, in Washington zijn er honderdduizenden aanwezig. De mars werd een dag na de verkiezingen georganiseerd op Facebook en kreeg meteen enorm veel aandacht. De Facebook-pagina heeft inmiddels honderdduizenden likes.

Invloed

"Trump leeft in zijn eigen wereld", vertelt een vrouw uit Connecticut. "Hopelijk heeft deze mars invloed op hem als hij ziet hoeveel mensen erop af zijn gekomen."

De sportschool wordt door vrijwilligers opengesteld voor de vrouwen. Sommigen vrouwen nemen kaasplateaus mee, anderen brownies. Een van de vrouwen biedt aan om een lachyogatraining te geven. "Want lachen is nu nodig."

'Make America gracious again'

De vrouwen dragen zelfgemaakte blauwe petjes. De petten zijn een parodie op de rode petten die Trump tijdens zijn campagne uitdeelde. Op die petten stond 'make America great again', op deze petten staat 'make America gracious again'.

Niet alleen de petten zijn vandaag te zien tijdens de drukke mars, er zijn ook zogeheten 'Pussyhats'. De roze gebreide mutsjes met kattenoortjes zijn onderdeel van het Pussyhat-project waarbij in de Verenigde Staten 1,17 miljoen mutsjes werden gebreid, speciaal voor deze demonstratie. "Ons doel is om iedere betoger een Pussyhat te laten dragen", staat op de website van de initiatiefnemers.

Ook op straat tegen Trump

Op straat zijn dezelfde geluiden te horen als in de sportschool. "Als ik er vandaag niet bij ben, dan is dit het einde van de wereld", zegt een vrouw tegen NOS-redacteur Jet Mok.

"Trump is tegen vrouwen, moslims en Mexicanen en met deze mars willen we iedereen verenigen", vertelt iemand anders.

Daar is een oudere vrouw het mee eens. Alleen loopt ze naar eigen zeggen niet voor zichzelf mee, maar voor de jongeren. "Ik doe dit voor de volgende generatie. Ik ben al oud, dus voor mij maakt het niets meer uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl